Guvernul SUA colaborează în prezent cu parteneri din întreaga lume, inclusiv cu România, pentru a asigura accesul la informații guvernamentale, prin intermediul Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă, a declarat vineri însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, la conferința „Open Data Day”, organizată de Guvernul României împreună cu Coaliția pentru date deschise, desfășurată sub egida parteneriatului american.
„Se spune că informația înseamnă putere. Mult timp, autoritățile au păstrat multe informații. Însă de-a lungul timpului, metodele de strângere a informațiilor și modalitățile prin care acestea pot fi accesate au devenit mult mai sofisticate. (…) În prezent, Guvernul SUA colaborează cu parteneri din întreaga lume, inclusiv cu România, pentru a asigura accesul la informații guvernamentale, prin intermediul Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă. Rezultatele obținute până în prezent au fost de-a dreptul revoluționare. În țara mea, eforturile Guvernului SUA le oferă americanilor din toate regiunile puterea de a contribui la serviciile publice într-o varietate de moduri”, a subliniat oficialul american.
Potrivit acestuia, cercetători amatori îi ajută pe oamenii de știință preocupați de mediu să urmărească adaptarea copacilor la schimbările climatice urmărind atent când înmuguresc copacii primăvara și când frunzele își schimbă culoarea toamna. De asemenea, cercetătorii amatori au creat platforme pe care se adună informații despre izbucnirea și extinderea bolilor sau despre alunecări de teren, unde se emit avertismente despre medii de răspândire a bolilor și cauzele alunecărilor de teren.
„Cetățenii arhivari” au crescut gradul de acces la istoria americană prin transcrierea a peste 132.000.000 de nume din documentele scrise de mână ale recensământului din 1940. Utilizatorii de internet asigură viteză mai mare la conectare în întreaga țară, furnizând rezultatele testelor de viteză a conexiunii lor la internet. (…) Astăzi vreau să-i încurajez pe români să-și valorifice propriile lor cunoștințe și experiențe. Există deja câteva exemple excelente în acest sens, precum românii care și-au dedicat viețile deschiderii arhivelor Securității și aducerii la lumină a trecutului pentru ca acesta să nu se repete într-o Românie liberă și democratică. Alți români creează servicii de verificare a corectitudinii informațiilor, pentru ca acestea să nu fie doar transmise, ci și verificate, astfel încât consumatorii să poată evalua mai bine conținutul primit”, a afirmat Dean Thompson.
Accesul la informații, potrivit lui, înseamnă chiar oportunități economice extinse.
„Pe măsură ce Departamentul pentru Servicii Online și Design al Guvernului României continuă să ofere acces la informații, există un imens potențial pentru servicii mai bune, tranzacții mai transparente și chiar oportunități economice extinse. Aceasta este rețeta creării de noi tipuri de locuri de muncă și generării de creștere economică. Așadar, astăzi aș vrea să rog pe toată lumea să solicitați mai multe informații de la autorități, iar apoi să-și asume responsabilitatea de a găsi modalități de a folosi acele informații în beneficiul tuturor cetățenilor români”, a mai afirmat Dean Thompson.