A murit regizorul italian de teatru Luca Ronconi

Luca Ronconi, considerat unul din inovatorii teatrului contemporan atât italian cât și european, a murit la 81 de ani într-un spital din Milano, unde se afla internat pentru o afecțiune pulmonară, informează duminică EFE.

Mass-media italiene semnalează că decesul a avut loc sâmbătă după-amiază și că motivele sunt legate de „complicațiile urmate unei gripe”.

Născut la Tunis la 8 martie 1933, Ronconi este considerat unul dintre cei mai mari regizori teatrali italieni, maestru al unor generații de actori care a colaborat cu mari figuri precum Claudio Abbado sau Riccardo Mutti, unul din inovatorii teatrului contemporan european.

Printre producțiile sale se numără piese precum ‘Carmen’ (1970), ‘Das Rheingold’ (1979), ‘Nabucco’ (1977), ‘Il Trovatore’ (1977), ‘Macbeth’ (1980), ‘La Traviata’ (1982), ‘Aida’ (1985) sau ‘L’incoronazione di Poppea’ (2000).

Distins doctor ‘honoris causa’ de Universitățile din Bolonia, Perugia, Urbino și Veneția, el a primit la Bienala Teatrului din 2012 Leul de Aur pentru întreaga carieră.

Premierul italian, Matteo Renzi, a transmis condoleanțe familiei, subliniind că Ronconi „a fost un mare vizionar care a știut să sondeze străfundurile sufletului uman”.

Luni, drapelul arborat pe legendarul Teatru Scala din Milano va fi coborât în bernă, pentru a marca marea pierdere pe care o reprezintă Ronconi pentru teatrul național.