Prim-ministrul Chiril Gaburici a vizitat duminica Combinatul de panificație „Franzeluța”, unde a discutat cu angajații și a văzut în ce condiții muncesc aceștia, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.Șeful Executivului a mers prin halele de producere, două dintre care au fost dotate anul trecut cu utilaj modern, și s-a documentat cu procesul de producere, în special la o nouă linie unde în curînd se va face pîinea socială „Chișinău”. Acest tip de pîine a dispărut de pe rafturile din magazine la sfîrșitul anului trecut, din cauza utilajului vechi, care se defectase.Astfel pîinea care a costat un leu și 50 de bani va reapărea în vînzare la sfîrșitul lunii aprilie, anul curent. „Am discutat foarte mult la capitolul formării prețurilor și urmează să vedem cum Guvernul va susține fabrica, deoarece înregistrează pierderi la producerea pîinii sociale. În total, sînt opt tipuri de pîine socială. Am stabilit ca în viitorul apropiat directorul întreprinderii să vină cu mai multe propuneri pentru a clarifica această întrebare”, a precizat Premierul.Directorul întreprinderii Victor Cojocaru a dat asigurări că noile investiții nu va genera creșterea prețului la pîine, îndeosebi la cea socială.Omul de afaceri speră că prin modernizarea întreprinderii și, anume lansarea mai multor linii moderne de producere a pîinii, costurile se vor reduce. „Noua tehnologie ne permite să producem o pîine cu un volum de 1,5 ori mai mare, fără să utilizăm amelioratori. Pîinea se va păstra proaspătă un timp mai îndelungat, pînă la 72 de ore. Rețetele sînt noi. Aceste linii oferă posibilitatea de a utiliza făină de calitate și soiuri diferite, ceea ce nu era posibil cu liniile mecanizate vechi”, a precizat Victor Cojocaru.Pentru realizarea Planului de modernizare a combinatului vor fi cheltuite șapte milioane de euro, pînă în prezent fiind investite cinci milioane. Tehnologia este adusă din Italia, Germania, Slovenia și Slovacia.Combinatul de panificație „Franzeluța” produce zilnic peste 30 de tipuri de pîine – în medie 150-160 de tone de produse de panificație.