George Ciamba a participat la reuniunea informală a miniștrilor de externe din SEECP

Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a participat, marți, la Tirana, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), unde a avut loc un schimb de opinii privind evoluțiile recente din Europa de Sud-Est și modalitățile optime de a adapta SEECP la realitățile regionale pentru a crește eficiența și gradul de pragmatism al cooperării, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Un comunicat de presă remis, marți, AGERPRES, precizează că în cadrul reuniunii a fost adoptată Declarația SEECP privind Terorismul.

„Documentul condamnă atentatele teroriste recente și reflectă voința politică a statelor participante de a coopera și de a consolida eforturile în plan regional în fata amenințărilor complexe generate de terorism și de proliferarea fenomenului luptătorilor străini”, arată sursa citată.

În cadrul reuniunii, Ciamba a apreciat eforturile președinției albaneze pentru dinamizarea cooperării în cadrul SEECP, precum și continuarea inițiativelor președinției române a SEECP, „centrate pe impulsionarea proceselor de reformă necesare aderării la UE, în domenii precum reforma economică, statul de drept, drepturile fundamentale, justiție și afaceri interne”.

De asemenea, oficialul român „a exprimat speranța că puterea transformatoare a procesului de extindere, care a generat rezultate vizibile în statele din Balcanii de Vest, se va propaga și către estul Europei”.

Într-o conferință de presă alături de ministrul de externe albanez, Ditmir Bushati, și cel bulgar, Daniel Mitov, Ciamba a subliniat relevanța adoptării Declarației SEECP privind terorismul „ca o contribuție a regiunii la consolidarea securității spațiului european și euroatlantic, precum și importanța coordonării eforturilor SEECP cu celelalte organizații cu atribuții în acest domeniu”.