Obama opune veto la legea ce autorizează oleoductul Keystone XL

Președintele american Barack Obama a opus marți veto la legea, votată de Congresul cu majoritate republicană, ce autorizează construcția oleoductului Keystone XL între Canada și Statele Unite, lăsând proiectul îndelung dezbătut în uitare pentru o altă perioadă nedeterminată, notează Reuters și AFP.

Prin utilizarea dreptului de veto, Obama vrea să-și păstreze puterea de decizie asupra acestui proiect controversat, în special din motive de mediu, asupra căruia el încă nu s-a pronunțat pe fond.

Asociațiile de mediu și mulți democrați consideră că acest proiect vine în contradicție cu lupta împotriva schimbărilor climatice și avertizează contra riscurilor de scurgere reprezentate de acest oleoduct.

Republicanii, sprijiniți de guvernul canadian conservator al lui Stephen Harper, laudă potențialul de a crea locuri de muncă pe șantier, consolida independența energetică nord-americană și securitatea transportului prin oleoduct și nu pe calea ferată.

Într-un articol publicat de cotidianul USA Today, liderii republicani ai Camerei Reprezentanților și Senatului, John Boehner și Mitch McConnell, au denunțat deja o decizie de veto „pur politică”, ce nu are nimic de-a face cu valoarea intrinsecă a proiectului.

Senatul a primit mesajul de veto al lui Obama și liderul majorității din Senat Mitch McConnell a contracarat imediat anunțând o încercare de răsturnare a veto-ului în camera condusă de republicani până la 3 martie.

Obama a respins proiectul de lege la câteva ore după ce a fost trimis la Casa Albă.

Acesta este primul veto al lui Obama după ce republicanii au luat controlul total al Congresului în ianuarie și doar al treilea de la venirea sa la Casa Albă în 2009.