Adi Cristi
Adi Cristi

PANTALONII PREȘEDINTELUI JUCĂTOR

Adi Cristi

Adi Cristi

Se pare că și pentru Traian Băsescu a cântat Cocoș(ul), așa cum cucurigu boieri mari a cântat și pentru ”găina” Elena Udrea, fără a folosi sensul peiorativ al păsării. Elena Udrea a mai primit încă un liber la arestare, oferindu-i-se prilejul de a termina în cele din urmă o lucrare începută, chiar dacă aceasta se referă acum la reamenajarea celulei în care îi este hărăzit arestul preventiv. În Parlamentul României, Elena Udrea aduce în fața națiunii problema arzătoare a lipsei sutienului din ținuta femeii arestatate. Bărbații fără șireturi și curele, femeile fără sutiene. Într-un astfel de peisaj exploziv, colorat și gâdilat să pară mai mult o bună dispoziție decât o bună depoziție, delațiunea își face loc cu coatele pentru a ajunge în prim planul vieții publice românești. Din nou ne-am amintit despre trădare, la fel de încurajați cum a fost în perioada anilor 50 să înfierăm cu mânie patriotică dușmanul de clasă, care putea fi chiar semnul nostru, omul de lângă noi. Astăzi, prin lege, ai această posibilitate de a-l da în gât pe cel cu care tu ai furat, pentru a scăpa basma curată, dacă ești mai iute de vorbă și de pix decât colegul tău de prăduială.

Asistăm astăzi la cel mai mare iarmaroc al imposturii, bâlci în care sunt antrenați toți cei care trec pe stradă, prin oraș sau chiar prin țară. Toți sunt pasibili de arestare preventivă. Toți cred că arestul preventiv a devenit o fază a vieții cum este grădinița, liceul, facultatea, după care urmează arestul preventiv. O astfel de evoluție a vieții sociale face rău în primul rând instituției arestului preventiv, care nu mai este folosită în momente speciale, de excepție, ea fiind întrebuințată ca o firească mișcare după reținere. Te-a reținut procurorul pentru a te ține de vorbă 24 de ore, urmând ca, mai apoi, să te prezinte judecătorului care îți dă pentru început 30 de zile de arest preventiv. În acest timp de rezervă procurorul se mobilizează să-ți construiască dosarul. Are nevoie de probe care să te încrimineze la judecata pe fond. Or, acum, când recolta arestului preventiv a devenit atât de bogată, se poate negocia în avantajul ambelor părți, și ale inculpatului și ale anchetatorului, prin invocarea delațiunii. Să spună arestatul preventiv tot ceea ce știe el despre nevastă, președinte, ministru, de regulă despre toți cei cu care el a furat. Pentru o astfel de ”aducere aminte”, dacă folosești metoda Dinu Pescariu scapi de arestul preventiv și chiar să mai fi acuzat în această cauză. Dacă te mulțumești doar cu aducerile aminte ale lui Dorin Cocoș, atunci, în momentul revenirii memoriei, poți să-ți schimbi arestul preventiv cu arestul la domiciliu.

Această Cutie a Pandorei a arestului preventiv a fost deschisă de cei care astăzi își renovează celulele. Procurorii fac și ei ce ar trebui să facă un om care își ia în serios misiunea, exploatând la maxim prevederile legale. Se poate vorbi și despre excesul de zel. Gestul Elenei Udrea a fost în stilul ei caracteristic, acela de a te certa și în momentul în care ar trebui să fie mai umilă și mai responsabilă. Recunoaște în fața plenului Camerei Deputaților că s-a trezit. S-a trezit și a văzut cu ochii ei dezastru pe care l-a făcut, braț la braț cu Traian Băsescu. De data aceasta i-au lipsit doar șapte voturi pentru a nu fi încuviințată arestarea ei preventivă. Cu toate acestea s-a ajuns astăzi la un vot majoritar prin care se recunoaşte că noile coduri penale sunt un dezastru, dar nimeni nu are o inițiativă legislativă reparatorie.

Episodul cu Elena Udrea nu trebuie înțeles ca fiind o palmă trasă DNA și SRI.  Trebuie să recunoaștem și să apreciem munca specialiștilor celor două instituții fundamentale ale țării, așa cum trebuie să apreciem că activitatea acestora trebuie analizată în amănunt, pentru a scoate la suprafață acele posibile deraieri de la litera și spiritul legii, a unor pasaje care pot să facă posibilă răzbunarea, ingerința politică.

Pe firul delațiunilor produse și care se vor mai produce în aceste zile putem sesiza că firul derulat duce spre ghemul uitat în buzunarul de la spate al pantalonilor săi de președinte jucător, păstrați pe el ca o aleasă amintire.