Comisia Europeană: Accelerarea ritmului reformelor structurale, una dintre principalele provocări pentru România

Comisia Europeană consideră că principalele provocări cu care se va confrunta România sunt accelerarea ritmului reformelor structurale pentru a îmbunătăți competitivitatea și a extinde creșterea, formarea capacităților de cercetare publică pentru a dezvolta noi surse de creștere prin cercetare și inovare pe termen mediu și utilizarea mai bună a fondurilor structurale pentru a crește investițiile, inovația și gradul de ocupare.

În Raportul de țară pe 2015 pentru România, publicat joi, Comisia Europeană salută progresele realizate de țară în ceea ce privește reducerea deficitului bugetar, eliminarea creditelor neperformante și liberalizarea prețurilor la gaze, dar atrage atenția că numeroase reforme privind privatizările, restructurarea companiilor de stat, guvernanța companiilor de stat și pensiile au stagnat.

‘Deficitul pe 2014 este în linie cu obiectivele programului, bugetul pe 2015 prevede un deficit structural de 1% din PIB, procesul de curățare a creditelor neperformante progresează iar liberalizarea prețurilor la gaze pentru consumatorii non-casnici va intra în vigoare din 2015. Cu toate acestea, diferite reforme au stagnat, inclusiv privatizările, restructurarea companiilor de stat, modificarea legislației privind „covered bonds” (obligațiuni ipotecare — n.r.), înființarea de tribunale specializate pentru cazuri care privesc termenii contractuali incorecți, transparență în stabilirea salariului minim, egalizarea vârstei de pensionare a bărbaților și femeilor și îmbunătățirea mediului de afaceri. În plus, progresele realizate în guvernanța companiilor de stat sunt în pericol, iar precedentele reforme ale pensiilor sunt amenințate de reintroducerea ‘pensiilor speciale’. Au fost progrese limitate în simplificarea politicilor destinate eficienței energetice, integrării rețelelor energetice transfrontaliere iar liberalizarea prețurilor energetice pentru gospodării a fost amânată’, se arată în documentul citat.

Potrivit CE, în sectorul financiar stabilitatea a fost păstrată dar rămân în continuare vulnerabilități interne și externe. Băncile rămân vulnerabile la evoluțiile negative din zona euro.

Pe de altă parte, Comisia Europeană atrage atenția asupra faptului că politica fiscală este mai degrabă instabilă iar frecventele modificări ale sistemului de taxe contribuie la instabilitatea mediului de afaceri.

Comisia Europeană (CE) a decis miercuri să demareze procedura de dezechilibru macroeconomic pentru România și Portugalia, două din cele 16 țări identificate în luna noiembrie 2014 că înregistrează dezechilibre economice. În total, 16 țări europene au deschisă procedura de dezechilibru macroeconomic, în diferite faze. În urma deciziei Comisiei Europene, România a fost plasată în faza a doua din cele cele șase ale procedurii de dezechilibru macroeconomic.

Comisia va prezenta recomandările sale Consiliului European și se așteaptă să fie discutate la reuniunea miniștrilor Ecofin din luna martie. Tot în luna martie, Comisia va organiza o nouă rundă de întâlniri bilaterale cu statele membre pentru a le oferi oportunitatea să discute rapoartele de țară. Până la mijlocul lunii aprilie se așteaptă ca statele membre să-și prezinte noile programe naționale de reformă și noile programe de stabilitate sau convergență. Pe baza acestor informații, Comisia va prezenta în luna mai noile recomandări specifice pentru fiecare țară cu privire la cele mai importante priorități care trebuie abordate.