Jurconi (Pro Agro): Vom propune Ministerului Finanțelor reducerea TVA și în sectorul laptelui

Federațiile ProAgro și Romalimenta vor propune Ministerului Finanțelor Publice (MFP) reducerea cotei TVA la 9% și pentru lapte și produse din lapte, alături de carne, produse din carne și legume-fructe, propuneri incluse deja în proiectul de modificare a Codului Fiscal, a declarat, joi, pentru AGERPRES, președintele Federației Naționale Pro Agro, Alex Jurconi, la finalul consultărilor cu ministrul Finanțelor, Darius Valcov.

„Noi o să facem propunerea către MFP astfel încât reducerea TVA să se aplice pe tot lanțul, de la furaje la produse ambalate, începând cu sectorul cărnii și al produselor din carne, lapte și produse din lapte și legume-fructe. Vom trimite propunerea noastră destul de nuanțată de la furaje, animale și păsări vii, ouă, carne, carne preparată, produse din carne, carne conservată, pește și produse din pește etc. Cred că Ministerul Finanțelor are toate datele și nu mai trebuie niciun studiu în această privință. Au tot ce le trebuie ca să analizeze impactul, au dimensionat foarte corect cu cifre apropiate de ale noastre și pe care noi le făceam pseudo-empiric”, a menționat Jurconi.

Șeful Pro Agro este optimist în privința aplicării TVA de 9% începând cu luna octombrie, după încheierea acordului cu FMI, dar și în condițiile în care puterea politica se păstrează.
„Din informațiile pe care le deținem până în prezent, din octombrie se poate aplica TVA de 9%, bineînțeles în condițiile în care puterea politică se păstrează. Cât suntem sub acord cu FMI nu se va întâmpla nimic, adică până în septembrie, dar din octombrie este posibil”, a adăugat președintele Pro Agro.

De asemenea, Jurconi a apreciat „modul american” în care MFP organizează consultările publice pe tema propunerilor de modificare a Codului Fiscal, în care se va analiza fiecare capitol în parte, iar în jurul datei de 15 martie acestea vor fi trimise Parlamentului.

„Apreciez faptul că MFP se organizează foarte american după ani de zile de opacitate, după 25 de ani în care ne-au chinuit. Începând de săptămâna viitoare, de luni, ei organizează consultări pe felii, capitolul 1, capitolul 2, TVA, cu ministrul în capul mesei, în stânga toți experții și în dreapta patronatele și se ia articol cu articol, cu explicații de ce a fost introdus sau de ce nu a fost introdus un anumit lucru. Suntem optimiști că toate acestea vor pleca în Parlament în jurul datei de 15 martie. Cel mai important pentru noi este ca ei să-i dea drumul în Parlament pentru că dacă nu apucă să o facă atunci va fi o problemă uriașă pentru că o vom lua de la capăt”, a mai spus Jurconi.

Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 și la 18% de la 1 ianuarie 2018. Pentru carne, legume, pește și fructe cota de TVA urmează să fie redusă la 9%.