Teodorovici (MFE): Primele apeluri de proiecte pe Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020 vor fi lansate în martie

Primele apeluri de proiecte pe Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020 vor fi lansate în luna martie a acestui an, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, după prima reuniune a Comitetul de Monitorizare pe acest program.

‘Organizarea primului Comitet de Monitorizare a unui program operațional prin care România va atrage fondurile europene alocate pentru perioada 2014 — 2020 este un pas premergător lansării primelor apeluri pentru contractarea finanțărilor. În cadrul acestui for, au fost aprobate astăzi (miercuri n.r.) criteriile de selecție a proiectelor care vor fi finanțate prin Programul Operațional Competitivitate 2014 — 2020. Apelurile de proiecte vor fi lansate în luna martie a.c., în condițiile în care primele propuneri de ghiduri au fost supuse consultării publice în toamna anului trecut’, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ministerul Fondurilor Europene a organizat miercuri, 25 februarie 2015, Comitetul de Monitorizare a Programului Operațional Competitivitate 2014 — 2020, aceasta fiind prima reuniune a acestui for pentru implementarea fondurilor europene structurale și de investiții în perioada de programare 2014 — 2020.

Programul Operațional Competitivitate 2014 — 2020 a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 19 decembrie 2014. În cadrul acestui program, care are o alocare financiară de aproximativ 1,33 miliarde de euro, vor fi finanțate proiecte care vor susține creșterea competitivității economiei, în special prin sprijinirea cercetării, dezvoltării și inovării, respectiv prin acordarea de fonduri destinate susținerii infrastructurii pentru tehnologia informației și comunicații.

Prin finanțările acordate în cadrul Programului Operațional Competitivitate vor fi îndeplinite obiectivele specifice la nivelul Axei Prioritare 1 — Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor, respectiv creșterea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniile de specializare inteligentă și în sănătate; creșterea participării românești în cercetarea la nivelul UE; creșterea investițiilor private în cercetare, dezvoltare și inovare; creșterea transferului de cunoștințe, tehnologie și personal cu competențe de cercetare, dezvoltare și inovare între mediul public de cercetare și cel privat.

La nivelul Axei Prioritare 2 — Tehnologia Informației și Comunicației (TIC) pentru o economie digitală competitivă, obiectivele specifice vizează extinderea și dezvoltarea infrastructurii de comunicații în bandă largă de mare viteză; creșterea contribuției sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor pentru competitivitatea economică; creșterea utilizării sistemelor de e-guvernare;creșterea gradului de utilizare a Internetului.