Directorul general al BVB: Eliminarea impozitului pe dividende este o măsură minunată

Eliminarea impozitului pe dividende, prevăzută în proiectul noului Cod Fiscal, este „o măsură minunată”, iar Bursa de Valori București (BVB) a propus autorităților și alte două măsuri privind un regim fiscal pro-dezvoltare pentru piața de capital, a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, la a doua ediție a Forumului Investitorilor de Retail, care se desfășoară în perioada 27-28 februarie, la Cluj-Napoca.

„Impozitul zero pe dividende este o măsură minunată. Să-i ținem pumnii să se realizeze”, a spus Sobolewski, referitor la măsura avută în vedere de autorități pentru a fi aplicată de la 1 ianuarie 2016.

Potrivit specialiștilor MFP, eliminarea impozitului pe dividende a luat în calcul faptul că încasările oricum nu erau semnificative — 1,6 miliarde lei, cât și faptul că se evita dublă impozitare a profitului, încasările din impozitul pe profitul companiilor ar putea crește, iar unele artificii fiscale vor fi mai puțin atractive.

Sobolewski a menționat că BVB a propus autorităților și alte două măsuri privind un regim fiscal pro-dezvoltare pentru piața de capital — impozitarea cu 1% (față de 16% în prezent) a câștigurilor de capital din tranzacții, dacă valorile mobiliare au fost deținute peste un an de zile, și deductibilitatea fiscală a unei dobânzi virtuale în cazul companiilor care atrag capital pe piață, prin oferte publice sau plasament privat, dobândă virtuală care să fie calculate la nivelul dobânzii pentru un credit bancar echivalent capitalului atras din piață.

Un alt domeniu în care legislația ar trebui modificată în sensul relaxării este cel al obligațiunilor corporative, Sobolewski menționând limitările impuse fondurilor de pensii private și regimul fiscal al dobânzii obligațiunilor.

Potrivit directorului BVB, numărul investitorilor individuali pe bursă din România a totalizat 50.000-60.000, iar numărul investitorilor activi, care fac operațiuni pe conturile de tranzacționare, este de circa 30.000. Numărul investitorilor la bursă, în România, este foarte mic, printre explicații figurând nivelul PIB/locuitor și dimensiunea redusă a clasei de mijloc.