Monica Macovei: Politicianul care răspunde obraznic pe tema corupției aduce deservicii României pentru Schengen

Europarlamentarul Monica Macovei spune că politicienii români nu trebuie să ia în derâdere problema corupției și să răspundă obraznic europenilor, în contextul aderării României la Spațiul Schengen.

Macovei a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că în Schengen europenii se bazează pe încredere, iar românii trebuie să arate că au rezultate în lupta cu corupția și să le prezinte ca atare.

‘Și eu vreau să intrăm în Schengen și aici trebuie să știți că românii din toate grupurile politice din Parlamentul European au fost uniți. Da, e adevărat, îndeplinim condițiile tehnice. (…) Problema corupției este reală și politicianul care n-o ia în seamă sau răspunde obraznic statelor membre care ridică această problemă nu face decât deservicii României și nu va aduce România mai aproape de Schengen. Schengen este o zonă de încredere. (…) Toți cetățenii europeni își pun încrederea pe umerii românilor, de la frontieră, a polițiștilor, a procurorilor, a judecătorilor, a vameșilor, tocmai pentru a se feri de infracțiuni și pentru respectarea legii. Sistemul Schengen înseamnă mult mai mult decât a fi în acest spațiu fără frontiere. (…) Da, avem corupție, dar iată ce eficient ne luptăm cu ea, nu stăm cu mâinile încrucișate. Și aș veni cu rezultatele noastre pe anticorupție, cu ce face DNA. Să știti că DNA este considerată de UE una dintre cele mai bune instituții anticorupție din UE și dată ca exemplu. (…)’, a menționat Monica Macovei.

Europarlamentarul Monica Macovei, președinte al Asociației M10, a participat, vineri, la o conferință publică cu tema ‘Reformă și modernizare’, organizată de asociația pe care o conduce. În cadrul evenimentului, Monica Macovei susține conferința intitulată ‘Reforma clasei politice’, iar alte două conferințe sunt intitulate ‘Reforma morală și intelectuală’ (Conf. dr. Adrian Papahagi) și ‘Reforma statului’ (Conf. dr. Radu Nechita). În cursul zilei de sâmbătă, Monica Macovei va avea o întâlnire, la Baia Mare, cu organizațiile M10 din județele Maramureș și Satu Mare.