Motivare ÎCCJ: Udrea a admis că în politică se folosesc și bani negri
Elena Udrea a admis, în fața judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, că în politică se folosesc și bani negri, dar a negat că ar fi vorba despre astfel de lucruri în dosarul „Gala Bute”.
Susținerile sale se regăsesc în motivarea deciziei instanței din 25 februarie, prin care Elena Udrea a fost arestată preventiv pentru 30 de zile.
„Acceptă că în calitate de om politic a făcut și greșeli, că într-o campanie electorală în viața unui partid se poate întâmpla ca oamenii să facă și lucruri la limita legii precum și faptul că, în politică, în general, se folosesc și bani negri, dar susține că aceste aspecte nu au legătură cu prezenta cauză”, se arată în motivare.
Referitor la Gala Bute, Elena Udrea a spus își asumă organizarea acesteia, considerând că „a făcut un lucru bun pentru români, cu toate că din partea guvernului erau exercitate presiuni”.
Udrea a solicitat ca, în judecarea cererii de arestare preventivă, să se țină cont de toate lucrurile pe care le-a făcut ca ministru sau ca om politic și toată activitatea pe care a avut-o. Ea a arătat că „dorința sa a fost să schimbe lucrurile în bine” și respins ideea că ar fi un pericol public.
„Regretă că se află pusă în situația în care trebuie să-și apere mandatul de ministru, în contextul în care nu este acuzată de neperformanță, ci este acuzată de corupție. Consideră că formularea unei propuneri de arestare preventivă în baza unor denunțuri formulate de persoane care, pentru a rămâne în libertate, recunosc săvârșirea unei fapte penale, comise nu pentru avantajul propriu ci pentru șeful lor, constituie un abuz”, se mai arată în documentul citat.
Elena Udrea a mai spus, în apărarea sa, că a fost „unul dintre demnitarii care a propus modificări ale legislației privind combaterea corupției, fenomen pe care l-a intuit și l-a reclamat public”. Ea a admis, totodată, că „nimic din ceea ce face un om politic nu îi este străin” și a arătat că, dacă a greșit ca om politic, este gata să plătească pentru asta.
În opinia fostului ministru, toată clasa politică ar trebui să schimbe „modul în care se fac anumite lucruri legate, de exemplu, de finanțările campaniilor electorale”, soluția nefiind arestarea sa, ci schimbarea cadrului legislativ existent.
Elena Udrea a apreciat, totodată, că întoarcerea sa în arestul „nu ar aduce o satisfacție mai mare opiniei publice decât cea creată de măsura arestului la domiciliu”, sub care se afla deja.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, miercuri, ca Elena Udrea să fie arestată preventiv pentru 30 de zile în dosarul „Gala Bute”, în care este cercetată pentru săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.
Elena Udrea a mai stat în arest preventiv în perioada 11-17 februarie, în dosarul „Microsoft”.