Obama condamnă „uciderea brutală” a lui Boris Nemțov, cere o anchetă „transparentă”

Președintele american Barack Obama a condamnat vineri „uciderea brutală” a opozantului rus Boris Nemțov, doborât de gloanțe în centrul Moscovei în apropiere de Kremlin, și a cerut „guvernului rus să efectueze rapid o anchetă promptă, imparțială și transparentă”, informează Reuters și AFP.

Obama, care întreține relații tensionate cu omologul său rus Vladimir Putin, a cerut de asemenea într-un comunicat ca „circumstanțele uciderii lui Boris Nemțov” să fie elucidate și autorii „acestei crime odioase să fie aduși în fața justiției”.

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin, a fost ucis de gloanțe în centrul Moscovei în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Potrivit președintelui rus, citat de purtătorul său de cuvânt, acest asasinat este „în mod evident o provocare”.

Pentru președintele SUA, Boris Nemțov a fost „un avocat neobosit al țării sale, el a luptat pentru drepturile tuturor cetățenilor ei”.

„Am admirat lupta curajoasă a lui Nemțov contra corupției în Rusia și îi sunt recunoscător că și-a împărtășit opiniile sincere cu mine când ne-am întâlnit la Moscova în 2009”, a explicat Obama în prima sa reacție publică la moartea lui Nemțov.

Statele Unite și Rusia întrețin la ora actuală relații foarte tensionate. Washingtonul acuză Moscova că îi sprijină pe rebelii proruși din Ucraina. Rusia neagă orice implicare în conflict.