Scutaru (PC): A gândi un program de guvernare pentru o Românie socială de dreapta fără politici sociale nu e posibil

Vicepreședintele Partidului Conservator (PC) Codrin Scutaru a declarat, sâmbătă, că un program de guvernare care să construiască o Românie socială de dreapta fără politici sociale nu este posibil, subliniind că dintr-o primă lectură a proiectului programului de guvernare al Partidului Național Liberal (PNL) reiese lipsa unui capitol destinat asistenței sociale și politicilor pentru familie și că acest domeniu trebui abordat transpartinic.

“Am văzut că a fost lansat astăzi (sâmbătă — n.r.) programul de guvernare al PNL. Ceea ce m-a surprins la prima lectură este lipsa unui capitol destinat asistenței sociale și politicilor pentru familie. Lipsa asistenței sociale dintr-un viitor de program de guvernare poate însemna fie că nu se va acorda atenție acestui domeniu extrem de important, fie că domeniul social, în general, a fost tratat cu superficialitate. (…) Nu pot să cred că pentru PNL nu contează asistența socială și proiecte precum venitul minim de inserție. Cred că e mai degrabă o eroare a celor care au scris programul de guvernare pe zona socială”, a afirmat vicepreședintele PC.

Scutaru a adăugat că incluziunea socială înseamnă readucerea celor care se află în situații de vulnerabilitate socială (persoane sărace, familii monoparentale, persoane cu dizabilități, romi, vârstnici etc.) în zona activă.

“Soluția pentru depășirea problemelor sociale pentru o persoană de vârstă activă este un loc de muncă stabil. Asta facem acum prin intermediul politicilor de asistență socială. Vom introduce, cu ajutorul partenerilor noștri de la Banca Mondială, primul ajutor social care va stimula ocuparea. Lucrăm deja la acest nou ajutor social: venitul minim de inserție, aplicabil din 2016”, precizează vicepreședintele PC, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Scutaru se declară, de asemenea, surprins, că în proiectul de program de guvernare al PNL domeniul social nu a fost abordat integrat într-un singur capitol.

“Sper că vor mai dori totuși să mențină un minister al muncii. Anii aceștia nu mai trebuie să fie despre dispute politice. Trebuie să fie despre politici publice. A gândi un program de guvernare care să construiască o Românie socială de dreapta fără politici sociale nu este posibil. Domeniul social ar trebui abordat în comun, transpartinic, de către sociologii și specialiștii în domeniul social din toate partidele. Cred că ar trebui să ne întâlnim cu toții, cât de curând, pentru a vedea care este viziunea pe zona de politici sociale a României pentru 2015-2020. Viziunea unui singur partid pe zona socială, oricât de bună, este întotdeauna insuficientă”, a conchis vicepreședintele PC.