Sectoarele agriculturii din România și Israel sunt complementare, iar cooperarea dintre cele două țări în domeniul agriculturii este una dintre prioritățile noastre, a declarat, luni, ambasadorul Statului Israel la București, Dan Ben-Eliezer, la Forumul Româno-Israelian de agrotehnologii.
„România are resurse naturale abundente precum pământ și apă, dar și experiență în agricultură. Israel, în ciuda lipsei de resurse, a reușit să furnizeze randament sectorului dezvoltând know-how-ul și tehnologiile inovative care au plasat sectorul agriculturii printre țările de vârf. Cooperarea dintre cele două țări în domeniul agriculturii este una dintre prioritățile Ambasadei. Noi încercăm să accelerăm contribuția israeliană și să aducem know-how în România, lucrând de aproape cu parteneri precum Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Grupul Român pentru Investiții și Consultanță, precum și cu alte instituții din agricultură”, a precizat ambasadorul Statului Israel la București, Dan Ben-Eliezer.
Potrivit președintelui Grupului român pentru investiții și consultanță (RGIC) — IFIN, Otilia Manta, peste 60 de reprezentanți români din mediul de afaceri și oficialități intenționează să participe la unul dintre cele mai importante evenimente de agricultură din Israel, respectiv târgul AgriTECH 2015.
„În anii precedenți au participat în jur de 50 — 60 de fermieri și oficialități și ne așteptăm ca și anul acesta să avem cel puțin 60 de vizitatori din România, respectiv 30-40 de fermieri și 20 de oficialități și reprezentanți ai autorităților”, a spus Otilia Manta.
Anul acesta sunt așteptați la AgriTECH 2015 peste 8.500 de vizitatori străini și 30.000 din Israel, 200 de expozanți locali și 60 din afara țării, potrivit lui Gilad Peled, director în cadrul Institutului de Export și Relații Internaționale de la Tel Aviv, institutul care organizeză târgul. Ediția a 19 a Agritech Israel 2015 se desfășoară în perioada 28 — 30 aprilie 2015, la Israel Trade Fairs and Convention Center din Tel Aviv.
Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), la finele lunii ianuarie 2015, în România erau înregistrate 6.764 firme israeliene, iar capitalul social cumulat depășea 56,4 milioane de euro.
Datele Ministerului Afacerilor Externe arată că schimburile comerciale bilaterale totalizau 491,8 milioane de dolari SUA la finele anului 2013, exporturile Românei reprezentând 374,1 milioane de dolari, iar importurile 117,7 milioane dolari SUA.
La 31 martie 2014, statul Israel ocupa locul 33 în clasamentul investițiilor străine directe, iar valoarea acestora era de 83,92 milioane dolari SUA.