Ponta: Implicarea într-o activitate publică poate avea o singură motivație – patriotismul

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, la întâlnirea cu autorii cărții „România noului val”, că implicarea în activitatea publică în acest moment în România poate avea doar o singură motivație, și anume patriotismul, întrucât satisfacțiile financiare sunt mai mici decât într-o firmă privată iar incompatibilitățile sunt numeroase.

„Ar trebui să încerc să fac o pledoarie să vă conving să vă implicați în activitatea publică. Am avut succes cu această pledoarie cu o parte din oamenii tineri pe care am avut ocazia să-i cooptez în echipa guvernamentală, sper să nu regrete foarte tare faptul că unii dintre ei au și acceptat. În același timp însă, îmi fac datoria să vă spun că implicarea într-o activitate publică azi, în România, poate avea o singură motivație și e un cuvânt pe care, ca toți cei mai tineri, îl evit de obicei, dar de data aceasta trebuie să-l folosesc: doar din patriotism. Satisfacții financiare nu se pune problema — în orice firmă privată lucrați sau veți lucra veți câștiga mai bine decât într-o funcție publică. Alte avantaje nu există, dar există foarte multe incompatibilități și există, e adevărat și în ceea ce înseamnă percepția publică, o prezumție de vinovăție. Dacă acționați în viața publică, sunteți vinovați cu siguranță. E suficient doar să declare cineva ceva despre dumneavoastră”, le-a transmis premierul celor prezenți la evenimentul organizat la Palatul Victoria.

Ponta a apreciat însă că, în ciuda acestor dezavantaje, fiecare român are obligația să se implice în viața publică pentru o perioadă de timp.

„Cu toate acestea, eu (..) fac apologia unei funcții publice pe care pentru o perioadă de timp cred că fiecare român are datoria să o exercite, pentru că e un gen de datorie pe care v-o plătiți față de cei care v-au îndrumat la școală, la facultate, mai departe în societate și cred că societatea noastră poate progresa dacă cei mai buni dintre dumneavoastră se înhamă și la o funcție publică. Urez succes celor care încă sunt pe val. În ceea ce mă privește, eu am avut ocazia să fiu și pe val, și sub val, și iar pe val, și iar sub val, un lucru care cu siguranță se va întâmpla tuturor celor prezenți. Important e — cum zicea Churchill — să mergeți din greșeală în greșeală fără să vă pierdeți entuziasmul!”, a susținut șeful Guvernului.

La eveniment a fost prezent și academicianul Solomon Marcus, care a salutat apariția volumului, dar a ținut să tragă un semnal de alarmă asupra situației din educație.

„Situația actuală în domeniul educației și învățământului este disperată. Bântuie depresia și stresul exact în populația cea mai avansată a elevilor de nota zece. Această populație de adolescenți și de tineri — mă refer la cei de gimnaziu până la ultimele clase de liceu — este o populație pe care nimeni nu o ascultă, nu are dreptul la cuvânt, la nicio dezbatere pe problemele educației nu sunt chemați”, a afirmat academicianul.

Volumul colectiv „România noului val”, caracterizat de coordonatorul său, Marius Stoian, ca fiind „un hub de idei”, a fost lansat pe 17 februarie la București.

Cartea reunește în premieră viziunile despre viitor a 77 de tineri de succes, antreprenori, lideri emergenți din Generația Y (cu vârste sub 40 de ani).

Coordonarea tehnică este asigurată de Marius Stoian și Bogdan Gavrilă.

Proiectul colaborativ este o premieră în România atât din perspectiva contributorilor, cât și a tematicilor abordate. Printre autori se numără analistul politic Radu Magdin, directorul Agenției Naționale de Presa — Agerpres, Alexandru Giboi, președintele Ligii Studenților Români din Străinătate, Dan Nechita, Ionuț Budișteanu, care a câștigat titlul „Studentul Anului în România” la gala LSRS din 2015, și ministrul Culturii, Ioan Vulpescu.