Aurelian Dochia: În momentul de față, România se află în cea mai bună conjunctură pe care a avut-o în ultimii 6-7 ani

România este printre țările europene care au reușit să corecteze în mare măsură dezechilibrele acumulate înainte de criză, performanța sa este bună în actualul context european, însă nu la fel de bună în privința convergenței către nivelul de trai din țările UE, susține analistul economic Aurelian Dochia.66

‘În momentul de față, România se află în cea mai bună conjunctură pe care a avut-o în ultimii 6 — 7 ani, de la debutul crizei. (…) Cred că se simte deja și un alt nivel de stabilitate generală. România este înscrisă pe o traiectorie care pare mai stabilă decât cele din ultimii zece ani’, a declarat marți seară Aurelian Dochia, în cadrul unei conferințe organizată de Camera de Comerț Româno — Germană.

În opinia sa, România a reușit să treacă cu succes printr-un program de stabilizare, care a inclus și măsuri de austeritate și care poate fi considerat un succes la nivel european.

Potrivit lui Dochia, însă, economia României continuă să prezinte riscuri legate de factori interni dar și externi. Printre factorii interni care pot genera riscuri, Aurelian Dochia menționează eventuale schimbări la nivel politic, încetarea acordului cu FMI care, într-o anumită conjunctură externă, poate mări vulnerabilitatea economiei românești, măsuri pripite de politici economice, cum ar fi reducerea fiscalității, care, deși ar trebui să stimuleze creșterea, riscă să producă dezechilibre bugetare și instabilitate.

Riscurile legate de factori externi, luate în calcul de Aurelian Dochia, sunt tensiunile geopolitice legate de conflictul din Ucraina, care slăbesc încrederea investitorilor și deteriorează perspectivele de creștere în Europa, continuarea crizei grecești, dar și consecințele măsurilor de politică economică luate de marile economii ale lumii — ,Statele Unite, Japonia, China.

În privința mediului de afaceri, economistul susține că acesta este puțin favorabil. Companiile din România reclamă dificultăți în a accesa factori necesari pentru expansiunea afacerii, îndeosebi finanțe, calificări și energie, nivelul taxelor și ineficiența administrației fiscale, dar și probleme serioase cu corupția și instabilitatea politică.

Pentru perioada următoare, Aurelian Dochia prevede o creștere economică bazată în mare măsură pe avansul cererii interne susținut de salarii în creștere, inflație moderată și creșterea numărului de locuri de muncă. După doi ani de contracție, investițiile publice și private se așteaptă să își revină. De asemenea, este de așteptat o creștere a absorbției fondurilor europene și o fiscalitate atractivă. Exporturile continuă să crească, dar într-un ritm mai scăzut, în vreme ce creșterea importurilor va devansa exporturile — contribuția schimburilor externe la PIB va fi ușor negativă. În același timp, însă, „echilibrele macroeconomice sunt prezervate”, susține analistul citat.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană se confruntă cu un deficit de creștere care pare să rămână persistent, susține Aurelian Dochia. În opinia sa, există perspective ca ritmul anual de creștere în majoritatea economiilor UE să rămână sub 2% pentru o perioadă îndelungată, în special din cauza faptului că multe țări au niveluri ale datoriei foarte înalte.