Gherman: Contăm că abordarea bazată pe diferențiere între statele membre ale Parteneriatului Estic va prevala

Ministrul moldovean al Afacerilor Externe, Natalia Gherman, a declarat, miercuri, la București, că Republica Moldova contează pe faptul că abordarea bazată de diferențiere între statele membre ale Parteneriatului Estic va prevala „în discuțiile dintre actorii principali”.

„Noi urmărim îndeaproape procesul care a fost lansat (…) între statele membre ale Uniunii Europene și instituțiile europene în privința revizuirii politicii europene de vecinătate. Noi contăm foarte mult că abordarea bazată pe diferențiere între statele membre ale Parteneriatului Estic va prevala în cele din urmă în discuțiile dintre actorii principali. Fiecare stat membru al Parteneriatului Estic va fi evaluat în baza propriilor progrese și propriilor merite în implementarea reformelor pro-europene. De asemenea, sperăm foarte mult că asistența și angajamentul Uniunii Europene va fi direct proporțional acestui efort de reformă și nu în ultimul rând asistență financiară pe care le oferă Uniunea Europeană vecinilor săi estici”, a declarat Gherman într-o conferință de presă comună cu șeful diplomației române, Bogdan Aurescu.

Ea a precizat că Republica Moldova așteaptă „cu nerăbdare” rezultatul evaluării politicii de vecinătate în ceea privește atitudinea Uniunii Europene față de Federația Rusă.

„În condițiile de astăzi e nevoie de o atitudine foarte clară, bine articulată a Uniunii Europene în raport cu Federația Rusă și cu ceilalți vecini estici. De aceea am și vorbit în primul rând despre abordare pe bază de diferențiere în fiecare caz în parte”, a spus oficialul moldovean.

Gherman a arătat că este foarte important ca Republica Moldova să aibă o perspectivă de aderare la Uniunea Europeană.

„Îndată ce suntem țara cea mai avansată în implementarea obiectivelor Parteneriatului Estic, bănuiesc că avem tot dreptul să contăm pe susținerea, solidaritatea din partea majorității statelor membre ale UE și a instituțiilor europene în conturarea perspectivei relației moldo-comunitare, astfel încât să fim cu adevărat vizionari în privința conturării viitorului relației între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Este foarte important de a lansa un mesaj în primul și în primul rând cetățenilor Republicii Moldova că ușa în direcția UE este deschisă pentru Republica Moldova și, îndată ce Moldova implementează cu maximă responsabilitate reformele pro-europene, standardele și normele europene în absolut toate domeniile vieții, Republica Moldova fiind un stat european, are dreptul să aibă perspectivă de a aderarea la Uniunea Europeană în calitate de stat membru cu drepturi depline”, a susținut demnitarul de la Chișinău.

Natalia Gherman a mai spus că a venit la București cu un mesaj de reiterare și reconfirmare a parcursului european al Republicii Moldova și că a primit reiterarea angajamentului din partea României de a sprijini Chișinăul în ceea ce privește realizarea parcursului său european.

Referindu-se la abordarea bazată pe diferențiere invocată de Natalia Gherman pentru Republica Moldova, Aurescu a catalogat acest lucru ca fiind „absolut firesc”.

„Nu există niciun dubiu asupra faptului că Republica Moldova rămâne în continuare cel mai performant stat din cadrul Parteneriatului Estic. (…) Lucrăm la o nouă abordare în ceea ce privește Politica de vecinătate și în cadrul acesteia și la o modernizare a Parteneriatului Estic, în așa fel încât ceea ce a fost până acum bun și eficient să fie păstrat, principiile diferențierii (…) și celelalte principii care au fost deja utilizate în relația inclusiv financiară cu statele din Parteneriatul Estic să fie păstrate și în același timp să modernizăm și să găsim noi criterii de eficiență pentru Politica de vecinătate și pentru Parteneriatul Estic”, a declarat Aurescu.

El a spus că România rămâne „un susținător ferm” al parcursului european al Republicii Moldova, „al racordării ferme și ireversibile la familia europeană”.

„Noi lucrăm deja în logică de pre-aderare. (…) Este, în egală măsură, important angajamentul pe care Chișinăul îl arată în acest efort. Este nevoie de un efort consecvent pe drumul consolidării parcursului pro-european, al aprofundării reformelor pro-democratice, al consolidării instituțiilor statului de drept și efortul principal trebuie să fie cel legat de implementarea Acordului de Asociere și de Liber Schimb pentru că, de fapt, aplicarea acestui acord nu înseamnă nimic altceva decât reformă conform standardelor europene”, a adăugat Bogdan Aurescu.