România are nevoie de un pachet de stimulare a natalității, în special pentru românii din clasa de mijloc care au credite, datorii și „nu își permit luxul de a avea un copil” și de a rămâne la un venit lunar mic, atât cât este indemnizația de creștere copil în prezent, a declarat joi președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.
„Natalitatea nu a fost în niciun fel stimulată în România. Am trei copii și știu ce înseamnă. Soția mea stă pe o indemnizație de 11 milioane de lei pe lună. Noroc că ne permitem, dar marea majoritate a oamenilor din țara asta nu își permit acest lux, de a avea un copil și să stea doi ani acasă să aibă grijă de el, pentru că nici creșe nu sunt. Costurile sunt foarte mari și cu babysitter. Marea majoritate a familiilor din țara asta nu își permit acest lux ori în ritmul acesta dispărem ca națiune. Nici 18 milioane nu mai suntem. Am fost 23 de milioane. Proiecțiile arată că în 2050 vom fi mai puțin de 15 de milioane. Unde vrem să ne ducem?”, a spus Ionuț Dumitru.
Președintele Consiliului Fiscal a subliniat că, în acest sens, trebuie gândit un pachet de stimulare a natalității, „mai ales în zona clasei mijlocii unde majoritatea persoanelor au un credit, au datorii, nu își permit să rămână cu un venit mai mic decât l-au avut”.
„Vorbim în principal despre persoane care au un venit peste medie, din care plătesc și rate și alte costuri și apoi ajung la un venit de 11 milioane lei sau cât este indemnizația în prezent. Este un șoc mult prea mare pentru a putea fi acomodat și foarte mulți nu își permit acest lux de a avea un copil. Eu cred că, în acest context, trebuie gândită o soluție prin care acel șoc să fie mai mic. Nu știu cum, dar cred că soluții există. Nu cred că trebuie să reinventăm roata. Sunt state europene care ne pot oferi consultanță și putem lua din experiența lor”, a mai spus președintele Consiliului Fiscal.
Acesta a subliniat că nu există niciun sistem de creșe, grădinițe, care să preia copiii. „Există grădinițele private, dar costurile sunt destul de mari. Nu toate familiile își permit să își ducă copilul și să plătească 700-800 euro pe lună, așa cum sunt taxele la unele grădinițe cu program prelungit. Mulți dintre ei nu au acest venit”, a mai spus Ionuț Dumitru.
Președintele Consiliului Fiscal a mai spus că mulți români sunt plecați în străinătate și, din păcate, dintre cei calificați cu costuri ale statului român. „Medicii pleacă din România. Evident, e dreptul lor, dar în ultimă instanță statul român cheltuie bani publici ca să formeze acel medic. Trebuie să ai niște politici în domeniu. Nu poți să cheltui zeci de mii de euro, poate chiar mai mulți ca să formezi un medic și apoi medicul să trateze pacienții din Germania sau Marea Britanie”, a mai spus Ionuț Dumitru.