România este un promotor constant al drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, context în care acordă o atenție specială egalității de șanse între femei și bărbați, una dintre temele aflate pe agenda curentă ONU, a declarat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Carmen Burlacu, la un eveniment de sărbătorire a Zilei Internaționale a Femeii.
Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de către MAE, Burlacu a participat, vineri, la Biblioteca Națională a României, la vernisajul a două expoziții de artă, eveniment care face parte dintr-o serie mai largă de acțiuni consacrate aniversării a 70 de ani de la crearea ONU și a 60 de ani de la aderarea României la această organizație.
„Expoziția artistelor Daniela Făiniș (porțelan) și Stela Vesa (pictură), dedicată rolului femeii în societate, răspunde unuia dintre dezideratele principale ale ONU în domeniul apărării și respectării drepturilor omului, și anume promovarea activă a egalității în drepturi între femei și bărbați. Creații ale celor două artiste sunt expuse în muzee și colecții din România și din străinătate”, precizează sursa citată.
Cu acest prilej, Carmen Burlacu a evidențiat importanța aniversării Zilei Internaționale a Femeii în contextul ONU și al activităților României în domeniul drepturilor omului, în acest an aniversar.
„Convenția cu privire la eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeii, adoptată în 1979, reprezintă principalul instrument de lucru al ONU în domeniul promovării egalității de șanse între femei și bărbați. Din 193 de state membre ONU, 188 sunt parte la această convenție. De asemenea, din anul 1946 funcționează Comisia privind Statutul Femeii”, arată MAE.