Conferința „Limbajul gesturilor în Epoca Luminilor”, la MNAR

Conferința „Limbajul gesturilor în Epoca Luminilor și ilustrația de carte în romanul Julie ou la Nouvelle Heloďse” va fi susținută de Nicoleta Bădilă sâmbătă, 14 martie, în expoziția „Modele de comportament în secolul al XVIII-lea” de la Muzeul Național de Artă al României.202

Potrivit unui comunicat al MNAR transmis vineri AGERPRES, conferința are ca punct de plecare definiția din „L’Encyclopedie ou Dictionnaire raisonne des sciences, des arts et des metiers”, conform căreia gestul este o mișcare exterioară a corpului și a feței, una dintre modalitățile primare de exprimare a individului.

„Ilustrația romanului „Julie ou la Nouvelle Heloďse” de Jean-Jacques Rousseau surprinde elemente care marchează interesul secolului al XVIII-lea pentru gestică, într-o perioadă în care artiștii i-au conștientizat importanța. Limbajul non-verbal al gravurilor expuse în expoziția „Modele de comportament în secolul al XVIII-lea” oferă o perspectivă dublă a controlului emoțiilor și limitării dorințelor în spațiul public și privat, de la ipostazele pasionate ale personajelor la afișarea unui comportament controlat de rațiune”, menționează sursa citată.

Pentru participarea la eveniment înscrierile se fac la programari@art.museum.ro sau la 021.314.81.19, de luni până vineri, în intervalul orar 10,00 — 16,30, tariful de acces fiind de 10 lei (preț întreg); 5 lei pentru pensionari; 2,5 lei — elevi și studenți, preșcolarii având acces gratuit.

Expoziția „Modele de comportament în secolul al XVIII-lea” cuprinde o sută cinzeci și șapte de lucrări din patrimoniul MNAR, expuse pentru prima dată și valorificate dintr-o perspectivă interdisciplinară, definitorie pentru perioada Iluminismului. Majoritatea gravuri, lucrările sunt relevante pentru normele de conduită în spațiul public și domestic al secolului al XVIII-lea și, într-o anumită măsură, pentru contextul educațional actual.

În afara mesajului educațional, adesea moralizator, lucrările prezentate în expunere se disting și prin calitatea execuției, fiind reprezentative pentru epoca de înflorire a stampei, o perioadă de maxim rafinament al tehnicii. Gravurile reflectă un interes crescut pentru artă și reproduc, în mare parte, picturi celebre ale unor mari artiști ai vremii, precum: Jean-Honore Fragonard, François Boucher, Jean-Baptiste Le Prince, Jean-Baptiste Huet și William Hogarth.

Expoziția „Modele de comportament în secolul al XVIII-lea” poate fi vizitată până pe data de 19 aprilie.