Ucraina: UE ridică sancțiunile la adresa a patru responsabili din regimul Ianukovici

Uniunea Europeană a ridicat vineri sancțiunile în cazul a patru responsabili din regimul fostului președinte Viktor Ianukovici, dar l-a menținut pe acesta pe lista neagră a suspecților de nereguli financiare, relatează AFP.

Consiliul UE, care reprezintă guvernele, a precizat că retragerea de pe listă a doi consilieri, precum și a fostului șef al serviciilor de securitate și a fiului fostului premier al lui Viktor Ianukovici, este menită ‘să ia în calcul progresul anchetei judiciare în curs’ în Ucraina privind deturnările de fonduri imputate regimului.

Consiliul a decis să mențină aceste sancțiuni — înghețarea averilor și inderdicția de călătorie — împotriva președintelui înlăturat și a celor doi fii ai săi, a fostului premier Mykola Azarov și a altor 14 persoane din fostul regim, conform listei publicate vineri de Jurnalul Oficial al UE.

Sancțiunile sunt prelungite cu un an, cu excepția unuia dintre cei doi fii ai lui Ianukovici, Victor, a foștilor miniștri ai justiției și ai educației și unui om de afaceri, pentru care termenul este de trei luni. În aceste din urmă cazuri, UE ar urma să reexamineze situația în luna iunie.

UE a adoptat aceste sancțiuni la începutul lui martie 2014, după fuga lui Ianukovici și în contextul în care peninsula Crimeea tocmai fusese anexată de Rusia. Persoanele vizate au fost ‘identificate’ de Consiliu ca fiind responsabile de deturnarea de fonduri care aparțineau statului ucrainean.

Ianukovici și cei doi fii ai săi au depus în luna mai un recurs împotriva acestor sancțiuni în fața justiției europene, argumentând că UE ‘nu dispune de o bază juridică adecvată’.

Curtea de Justiție a anulat de mai multe ori în ultimii ani, din cauza unui viciu de procedură sau a producției insuficiente de probe, sancțiunile impuse de UE. În ultimul caz important de acest tip, UE a făcut apel în ianuarie la decizie, dispunând retragerea Hamas de pe lista organizațiilor teroriste.

De-a lungul crizei ucrainene UE și-a extins lista de sancțiuni, care numără în prezent 150 de nume și 37 de entități și a luat măsuri și mai severe împotriva Rusiei, vizând sectoare întregi ale economiei.