Vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Bogdan Gabor, a declarat vineri, la bilanțul DIICOT, ca media anuală de 5,4 rechizitorii pe procuror în anul 2014 reprezintă o performanță remarcabilă și reflectă o creștere continuă a acestui indicator, raportat la anii precedenți.35
„Cred că trebuie să reflectăm însă asupra creșterii procentului de achitări la 4,02% în 2014 față de 1,2% achitări în 2012, de exemplu, sau a creșterii numărului de restituiri (10 restituiri cu 50 inculpați in 2014) față de anii precedenți (4 restituiri cu 20 inculpați în 2013)”, a precizat Bogdan Gabor în discursul său, potrivit unui comunicat al CSM remis vineri AGERPRES.
Gabor i-a felicitat pe procurorii DIICOT pentru maniera în care au înțeles să se mobilizeze pentru finalizarea urmăririlor penale aflate sub incidența vechilor coduri, susținând că intrarea în vigoare și aplicarea noilor coduri reprezintă o provocare profesională majoră pentru toate instanțele și parchetele din România.
„Materialul de bilanț prezentat de doamna procuror șef adjunct reflectă cu multă acuratețe nu numai volumul impresionant de activități desfășurate pe parcursul anului trecut, dar și faptul că, așa cum ne-a obișnuit deja, DIICOT știe și continuă să facă performanță”, a spus vicepreședintele CSM.
El a adăugat că, pe fondul unei infracționalități crescânde atât ca fenomen, cât și din punctul de vedere al complexității, în condițiile internaționalizării activității infracționale și specializării infractorilor, a unui management aproape „științific” al organizațiilor criminale, DIICOT dovedește perseverență, creativitate și adaptabilitate rapidă, desfășurându-și activitatea pe coordonate de profesionism și eficiență.
Bogdan Gabor a apreciat capacitatea personalului DIICOT de a depăși situațiile sau momentele critice și a dorit să sublinieze, fără să intre în detalii, „că DIICOT nu este un om, este o instituție. Iar instituțiile funcționează cu și prin oameni”.
„Este datoria dumneavoastră să contribuiți la consolidarea încrederii cetățenilor în structura din care faceți parte și pe care, într-un fel sau altul, o reprezentați. Succesul, eficiența acesteia se bazează, dincolo de calitatea reglementărilor privitoare la atribuții și competențe sau de dimensiunea bugetului, pe calitatea umană și profesională a resurselor umane”, a mai spus vicepreședintele CSM.