Costul medical al perturbatorilor endocrini este evaluat la 157 de miliarde de euro pe an în UE (studiu)

Expunerea la perturbatori endocrini, în special la pesticide, ar costa cel puțin 157 de miliarde de euro pe an în Uniunea Europeană, potrivit unui studiu publicat joi în revista științifică ‘Journal of clinical endocrinology and metabolism’ și prezentat la Bruxelles.

În stabilirea acestei sume, care reprezintă mai mult de 1,2% din PIB-ul UE, cei 18 autori ai acestor cercetări au luat în considerare ipoteza unei relații de cauzalitate între expunerea la perturbatori endocrini și întârzierile în dezvoltarea cerebrală, precum și o serie de patologii, precum autismul, obezitatea, diabetul și sterilitatea masculină.

‘Aceste estimări nu iau în considerare decât factorii perturbatori pentru care relația de cauzalitate este cel mai mult probabilă’, în special organofosfații (OP) utilizați pentru pesticide și polibromodifenileteri folosiți pentru ignifugarea materialelor plastice și textile, se arată în articol.

Unele dintre aceste substanțe sunt deja interzise în țări membre ale UE, precum țările scandinave, dar continuă să fie utilizate în altele.