Liberalii anunță că se vor consulta cu românii din diaspora în privința votului prin corespondență

Copreședinții PNL și mai mulți membri ai conducerii PNL Diaspora au adresat vineri o scrisoare românilor din afara granițelor țării în care îi anunță că au început un amplu proces de consultare cu asociațiile și comunitățile românilor din străinătate în vederea elaborării, în cel mai scurt timp, a unui proiect de lege privind votul prin corespondență.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, liberalii menționează că vor să organizeze în România, peste hotare — în cadrul colegiilor parlamentare de diaspora — și în mediul online consultări și dezbateri pe acest subiect.

„Încercarea Guvernului PSD și a lui Victor Ponta de a bloca, prin „erori” birocratice repetate, dreptul românilor de peste hotare de a-și exercita firesc dreptul la vot s-a transformat într-o revoluție morală și civică izvorâtă din diaspora. Sute de mii de români au stat la cozi interminabile în Europa, America și chiar Asia pentru a triumfa asupra unui sistem electoral croit prost și deturnabil în scopuri politice de către cei care, încă, conduc România. Faptul că — în ciuda frigului, ploii și a orelor de așteptare — cetățenii români din diaspora au rezistat și au reușit să învingă acest sistem, exercitându-și dreptul de vot și să aleagă președintele pe care chiar îl doreau, reprezintă, totuși, o remarcabilă excepție, pe care trebuie să o onorăm prin schimbarea responsabilă a legilor electorale”, se arată în scrisoare.

Liberalii adaugă că în acest moment, având în vedere dimensiunea și activismul diasporei românești, votul prin corespondență reprezintă soluția cea mai corectă și responsabilă prin care toți românii de peste hotare să aibă acces la un vot rapid, eficient, fără eforturi disproporționate și fără blocaje birocratice.

„În vederea transformării acestui obiectiv important într-o realitate legislativă durabilă, avem însă nevoie de ajutorul dvs: fiind destinatarii acestei reforme importante, trebuie să fiți și coautorii ei! Dorim să știm, așadar, dacă comunitățile, asociațiile și federațiile pe care le reprezentați susțin introducerea votului prin corespondență pentru diaspora, în ce formulă, care sunt propunerile dvs și sugestii privind securizarea acestui tip de vot — plecând, firește, de la experiența dvs. nemijlocită în cadrul momentelor electorale precedente din România și din țările în care locuiți astăzi”, menționează semnatarii scrisorii.

Ei propun ca dialogul cu reprezentanții românilor din diaspora să se desfășoare, cât mai grabnic, pe trei dimensiuni prin întâlniri directe pe care parlamentarii de diaspora și liderii PNL le vor organiza în țara lor, în mediul online, acolo unde PNL va pune la dispoziție un site și o adresă Facebook dedicate exclusiv acestei teme și prin corespondența instituțională între asociațiile românilor care trăiesc în străinătate și PNL.

Scrisoarea este semnată de copreședinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga, de Mihai Voicu — responsabil PNL în Comisia de Cod electoral și de membrii conducerii PNL Diaspora: Mircea Dolha, Riceard Badea, Aurelian Mihai, Mircea Lubanovici și Ovidiu Raețchi.