Tiruri de rachete au fost lansate duminică asupra taberei Misiunii integrate a Națiunilor Unite pentru stabilizare în Mali (MINUSMA), la Kidal, bastion al rebeliunii cu dominantă tuareg din nord-estul țării. Potrivit MINUSMA, trei persoane, între care un soldat al ONU și doi civili, au fost ucise și cel puțin alte 12 persoane au fost rănite, informează AFP.
„Tabăra MINUSMA din Kidal a fost ținta a circa 30 de tiruri de rachete și obuze”, duminică dimineața, tiruri la care misiunea ONU a ripostat, potrivit unui comunicat în care se precizează că „un soldat a fost ucis și alți opt soldați au fost răniți”.
De asemenea, doi civili au fost uciși și patru au fost răniți în exteriorul taberei MINUSMA.
După cum preciza anterior o sursă de securitate a Națiunilor Unite, tirurile de rachete trase asupra Misiunii ONU la Kidal au ucis doi civili în afara taberei misiunii ONU. „Cel puțin doi civili” au fost uciși duminică în nord-estul Mali de tiruri de rachete ce vizau tabăra misiunii ONU, a declarat pentru AFP sursa securitară. „Unele rachete au căzut peste un loc de campare situat la circa trei kilometri de MINUSMA. Cel puțin doi civili au fost uciși. Aceștia făceau parte din tribul Kunta” al minorității arabe, a precizat sursa. „Numeroase alte tiruri de rachete” au mai fost lansate după aceasta, a adăugat sursa.
Tirurile de rachete trase asupra forțelor internaționale sunt frecvente în această regiune, însă cele de duminică intervin la numai o zi după sângerosul atac de la Bamako, atac revendicat de gruparea jihadistă algeriană Mokhtar Belmokhtar.
Cel puțin cinci persoane au fost ucise și zece au fost rănite într-un atac armat comis sâmbătă într-un restaurant din centrul capitalei Mali, Bamako. Printre persoanele rănite se aflau și cetățeni străini, între care un belgian și un francez. Numeroși lideri europeni, precum și Consiliul de Securitate al ONU, au condamnat sângerosul atac din capitala Mali.
Nordul Mali a căzut în 2012 în mâinile jihadiștilor afiliați Al-Qaida, care au fost alungați parțial de operațiunea militară „Serval” lansată la inițiativa Franței în ianuarie 2013, căreia i-a succedat, în august 2014, operațiunea „Barkhane”, a cărei rază de acțiune se întinde peste întreaga zonă sahelo-sahariană.