Viceprimarul Cornel Pieptea: 80% din rețeaua de termoficare a Capitalei e mai veche de 20 de ani

Viceprimarul municipiului București, Cornel Pieptea (PNL), a declarat că rețeaua de termoficare a Capitalei se află într-o stare precară din punct de vedere tehnic, fapt ce conduce la pierderi majore de căldură.

„Am adus o hartă care evidențiază foarte clar care este starea rețelelor primare. Este o hartă care prezintă riscul de avarie, adică riscul de spargere a conductelor. În risc maxim se încadrează peste 80% din rețea. Această rețea are o vechime mai mare de 20 de ani. De asemenea, pe hartă sunt evidențiate rețelele încadrate la categoria risc mediu, adică rețele a căror vechime este mai mică de 20 de ani. Dintr-un total de 931 de km de rețea pe primar, funcțională în acest moment, 60% ar trebui înlocuită imediat”, a precizat duminică Pieptea, într-o conferință de presă.

Viceprimarul Capitalei a adăugat că gestionarea sistemului de alimentare cu energie termică în regim centralizat, în condițiile actuale, va lăsa „cu siguranță” bucureștenii fără încălzire, iarna viitoare. Cauza principală pentru starea dezastruoasă a sistemului centralizat de termoficare este subfinanțarea serviciului.

„Această stare a releței duce la pierderi extrem de mari. În acest moment, RADET-ul este în colaps și când spun în colaps mă refer atât din punct de vedere financiar, mă refer la starea de degradare a rețelei și la imposibilitatea RADET-ului de a întreține rețeaua de termoficare”, a afirmat Pieptea, menționând că datoriile pe care le înregistrează regia în acest moment sunt „de peste 300% față de cifra de afaceri”, iar „asta înseamnă că sunt îndeplinite condițiile pentru declanșarea stării de insolvență”.

Pieptea a mai declarat că va propune, în numele consilierilor generali ai PNL, includerea în bugetul municipalității pentru anul 2015 a sumelor necesare pentru asigurarea intervenției la rețeaua de termoficare astfel încât să se asigure menținerea în funcțiune a acesteia și să se limiteze progresiv pierderile tehnologice.

„Sumele vor fi obținute prin reprioritizarea celorlalte proiecte finanțate din bugetul Capitalei. Voi propune finanțarea doar a proiectelor care sunt deja demarate fizic, fără a mai angaja alte cheltuieli pentru a mai angaja alte cheltuieli pentru noi propuneri de proiecte”, a susținut Pieptea.

În altă ordine de idei, viceprimarul i-a criticat pe premierul Victor Ponta și pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru că aceștia nu au respectat memorandum-ul semnat în martie 2013, de realizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET).

Documentul presupune ca „Guvernul Ponta să își respecte obligațiile asumate și să emită hotărârea de guvern de transfer al acțiunilor ELCEN din proprietatea statului în proprietatea municipiului București. În paralel, este nevoie de transformarea RADET în societate comercială, care însă este blocată de Sorin Oprescu”, potrivit lui Pieptea.