George Turtoi: Ministerul Agriculturii pregătește strategia programului „Laptele în școli”; la 1 iulie va fi depusă la Comisia Europeană

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) lucrează în prezent la strategia programului de distribuire a laptelui în școli, aceasta urmând a fi depusă până la 1 iulie la Comisia Europenă, a declarat, marți, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

„Ministerul pregătește strategia împreună cu producătorii și procesatorii, iar aceasta va fi depusă la 1 iulie la Comisia Europeană. Vă asigur că pe 1 iulie noi vom depune strategia la fel cum am respectat toate termenele solicitate de către Comisie, dar la nivel național având în vedere obiectivele principale ale acestui program partea de coordonare strategică ar trebui să se afle în altă zonă, dar partea de gestiune, fără nicio problemă, va fi în continuare dusă la îndeplinire de către Ministerul Agriculturii”, a spus George Turtoi, la lansarea unui raport de politici publice realizat de Centrul Român de Politici Europene (CRPE), care analizează programul național Laptele și cornul.

Oficialul MADR a dezvăluit unele din ideile cuprinse în strategia pentru noul program, printre care a menționat o flexibilizare a programului astfel încât acesta să includă o mai mare varietate de produse, nu doar partea de lapte și să devină mai atractiv pentru copii, în condițiile în care regulamentul european permite o gamă foarte largă de produse, de la lapte și până la produse fermentate și brânzeturi.

În același timp, autoritățile vor ca sumele de decontat pentru un elev să ajungă la nivelul maxim pe care îl acceptă Comisia Europenă prin regulament, cel puțin pe partea de lapte. Pentru a veni în sprijinul producătorilor și procesatorilor în corelare cu eliminarea cotei de lapte, oficialitățile se gândesc la o descentralizare mai mare a programului. De asemenea, o opțiune ar fi descentralizarea de la consiliul județean către școli sau către consiliile locale.

„Se lucrează în direcția de politici de la minister la niște linii directoare, la niște ghiduri, îndrumare, pentru cei care desfășoară aceste licitații, adică pentru consilii județene în prezent și poate în viitor consilii locale, prin care știm că au fost sesizări că produsele aveau o calitate mai slabă și atunci ar fi cel mai bine să dăm niște îndrumări despre calitatea pe care trebuie să o aibă un produs, despre ce varietate de produse se poate asigura. Poate o descentralizare ar permite inclusiv adaptarea produselor pe care le oferă în școli la cerințele din acea comunitate”, a explicat Turtoi.

Directorul de programe din cadrul Centrului Român de Politici Europene (CRPE), Ciprian Ciucu, a declarat marți că România riscă să piardă finanțarea europeană pentru programul ‘Laptele și cornul’, iar pentru a deconta mai departe la Uniunea Europeană țara noastră ar trebui să se alinieze la inițiativa europeană similară și să elaboreze cât mai repede o strategie națională.

Raportul de politici publice realizat de Centrul Român de Politici Europene analizează programul național ‘Laptele și cornul’ pe mai multe dimensiuni — socială, economică, de educație și sănătate — și modul în care acesta este aliniat la inițiativa europeană ‘Laptele în școli’ prin care se decontează sume importante.