Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, Institutul Clinic Fundeni și Institutul Oncologic București beneficiază de un Sistem Informatic Electronic Clinic pentru Anestezie și Terapie Intensivă care asigură monitorizarea continuă, completă, precisă (inclusiv din punct de vedere medico-legal și al arhivării informațiilor) a parametrilor vitali ai pacienților îngrijiți în secțiile de anestezie-terapie intensivă (ATI) și a procedurilor executate în aceste secții.
Sistemul reduce semnificativ numărul de erori, crește productivitatea și eficiența personalului medical prin reducerea încărcării cu operații administrative și birocratice. Valoarea proiectului este de 1.700.000 de euro.
„Personalul medical trebuie să documenteze orice fel de manevră care se face pacientului și mai mult decât atât documentarea respectivă va trebui să poată fi consultată apoi de către managerul spitalului, de către factorii care plătesc serviciile medicale și nu în ultimul rând ca dovadă medico-legală. Sistemul pe care îl implementăm astăzi nu face decât să documenteze, să monitorizeze continuu, precis și trasabil toate aceste informații medicale, adică interacțiunea pacientului cu medicul curant, cu asistenta de terapie intensivă, cu toți ceilalți actori care concură la îngrijirea pacientului și toate actele medicale care înainte erau documentate pe hârtie cu riscul de a fi omise, de a fi efectuate greșit, de a nu se documenta suficient, sunt înregistrate automat într-un sistem electronic operat de către medic, asistentă, astfel încât la sfârșitul unei zile noi suntem în stare să documentăm tot ce i s-a făcut pacientului, inclusiv răspunsul organismului cu valori ale parametrilor vitali și să observăm felul în care e tratat pacientul respectiv”, a declarat managerul de proiect, Șerban Bubenek.
Potrivit acestuia, sistemul folosește și ca suport medico-legal.
„Toate analizele se afișează online la patul pacientului. Doctorul curant, asistenta, pot să le vadă accesând un singur buton la patul bolnavului. Avem la fiecare pat al pacientului instalat un monitor care este în legătură pe de o parte cu sistemul informatic al spitalului din care preia toate datele pacientului: nume, prenume, date pașaportale, antecedente, operații, tot ce i s-a făcut pacientului. A doua interfață este cu aparatele de funcții vitale care măsoară tensiune, presiunea arterială, EKG, construind automat o foaie de observație care până în clipa de față se făcea manual de către doctor și asistentă. Această ingerare permite aprecierea la moment a unor scoruri, scări de evoluție, care sunt incluse în program, a unor algoritme de tratament. Se ușurează foarte mult munca asistentei și a pacientului. Este dovedit că pentru o tură de opt ore, o asistentă, care în loc să scrie în foaia de observație, să documenteze cu pixul și creionul, scrie în acest sistem electronic, economisește 30 de minute”, a mai afirmat Bubenek.
El a precizat că sistemul se adresează exclusiv secțiilor de anestezie și terapie intensivă și pacienților lor de pe toată platforma Fundeni.
„Acești pacienți sunt vizibili pentru oricare dintre doctorii de anestezie și terapie intensivă de pe platformă. Eu, din secția mea de terapie intensivă, pot să văd în timp real toate datele unui pacient de la IC Fundeni sau IOB, astfel încât eu stau de vorbă cu doctorul și văd analizele lui, parametrii lui vitali, pot să îi modific și tratamentul dacă am autorizație și doctorul de acolo îmi cere un consult sau să mă uit la pacientul respectiv. (…) Nu mai poate să vină nimeni să falsifice o foaie de observație, nu mai poate nimeni să umble într-o foaie de observație. Sistemul are o durată de funcționare obligatorie de cinci ani”, a mai afirmat managerul de proiect.
Potrivit lui Bubenek, anual cel puțin 5.000 de pacienți vor beneficia de sistem.
Șerban Bubenek a mai spus că sistemul economisește și resurse materiale. „Tu poți documenta unde s-a dus o seringă, unde s-a dus un cateter, strict pe bolnavul respectiv, adică și partea financiară este îmbunătățită, managementul resurselor”, a arătat medicul.