Poroșenko: Ucraina cheltuiește aproximativ 3,8 miliarde de dolari în conflictul din estul țării

Ucraina cheltuiește peste 90 miliarde de hrivne (aproximativ 3,8 miliarde de dolari) în conflictul din estul țării, unde de peste 10 luni are loc un conflict între armata guvernamentală și rebelii separatiști proruși, a indicat luni seara președintele Petro Poroșenko, într-un interviu la televiziunea publică ucraineană, potrivit ediției online a ziarului Delovaia Stolița.

‘Ucraina trăiește în condiții de război, în condiții de teritoriu ocupat. Trebuie să privim adevărul în față: aproximativ 25% din potențialul industrial al țării nu funcționează, 10% este distrus fizic. Cheltuielile de apărare reprezintă în prezent mai mult de 90 miliarde de hrivne’, a afirmat șeful statului ucrainean.

Cu toate acestea, Poroșenko a spus că atât timp cât războiul continuă, în Ucraina nu vor veni investiții străine. ‘Trebuie să le spunem oamenilor adevărul’, a menționat el, precizând că reformele nu pot fi realizate în mod accelerat și că, practic, ele au început după alegerile parlamentare, în toamna anului trecut.

În același interviu, Petro Poroșenko a estimat că armata ucraineană a reușit să oprească ofensiva ‘agresorului’, după cum transmite agenția de presă Unian. ‘Desigur, putem constata astăzi că am reușit să oprim acțiunile ofensive ale agresorului, că partea ucraineană a retras cea mai mare parte a lansatoarelor de rachete, a artileriei grele (de la linia de demarcație) și vedem că și rebelii susținuți de Rusia au retras o parte semnificativă’ a armamentului greu, a spus președintele ucrainean.

Potrivit acestuia, există un singur loc unde a mai rămas armament greu — aeroportul din Donețk.

El a anunțat că a convocat pentru marți, 10 martie, cabinetul de război de pe lângă Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare în scopul de a adopta „decizii foarte importante” destinate să răspundă provocărilor actuale. ‘Convoc marți cabinetul de război. Vor fi luate decizii importante’, a subliniat președintele ucrainean, care și-a exprimat speranța că va fi transmis Radei Supreme (parlamentul unicameral) un proiect de lege privind desfășurarea unor forțe de menținere a păcii în estul Ucrainei.