Două cazuri grave semnalate în ultimele zile la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov și la Spitalul Tractorul, respectiv moartea unei bătrâne de 82 de ani externată în papuci și halat, precum și transportul bolnavilor cu o ambulanță foarte veche, au provocat o serie de controale la cele două unități medicale.
„Joi și vineri vom participa împreună cu reprezentanții Ministerului Sănătății la un control care va avea loc la Spitalul Clinic Județean de Urgență și la spitalul Tractorul, iar de luni vom începe propria noastră anchetă împreună cu Direcția de Sănătate din Consiliul Județean, pentru a vedea răspunderea pe care o poartă cei care au luat aceste decizii. Din punct de vedere uman, ceea ce s-a întâmplat este absolut îngrozitor, inadmisibil”, a declarat miercuri vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Brașov, Claudiu Coman.
De asemenea, președintele Comisiei de Sănătate din Consiliul Județean, Mariana Câju, a declarat că răspunderea față de cele întâmplate trebuie să fie asumată de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență și nu numai de angajații unității medicale.
„Una dintre problemele grave care trebuie lămurite în urma anchetei este și cea privind parafa medicilor, care în multe cazuri este transmisă de la un medic la altul, ceea ce este complet ilegal. Avem sesizări în acest sens. Vrem să analizăm și să lămurim toate sesizările și să vedem dacă acest lucru este un fenomen, că medicii își dau parafa și că sunt înlocuiți, pentru că legea este foarte clară. În momentul în care nu poți să faci o gardă anunți superiorul, dar nu aduci medici din alte spitale, care nu au contract cu unitatea respectivă”, a spus Câju.
Ea a precizat că nu știe cărui medic îi aparține ștampila de pe fișa de externare a bătrânei decedate. „Nu cunosc acest aspect. Joi, când va veni controlul de la Ministerul Sănătății se va lămuri și acest aspect, dacă a fost a dr. Eva Ionel, care trebuia să fie de gardă, sau a dr. Veronica Grigore, cea care a înlocuit-o și care lucrează la spitalul din Sf. Gheorghe”, a afirmat Mariana Câju.
Aceasta a mai spus că se aștepta la unele demisii, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
„Există nereguli clare, iar managerii trebuie să-și asume ceea ce s-a întâmplat”, a precizat Mariana Câju.
În legătură cu ambulanța foarte veche în care au fost transportați trei bolnavi de la o secție la alta a Spitalului Clinic Județean de Urgență, vicepreședintele CJ Claudiu Coman a explicat că ambulanța respectivă este de mai mulți ani în dotarea spitalului, dar că în acest an nu a primit nicio solicitare de la spitalul respectiv pentru achiziționarea unei ambulanțe pentru transportul bolnavilor între secțiile spitalului.
„Anul trecut Consiliul Județean a aprobat achiziția unei autoutilitare pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență, dar în acest an nu am avut nicio solicitare, deși au avut un excedent bugetar de 1,2 milioane de lei. Pentru cumpărarea de aparatură am asigurat noi un milion de lei, iar suma totală acordată de Consiliul Județean în anul 2015 pentru sănătate este de 18 milioane de lei, sumă care nu s-a mai dat în ultimii 4-5 ani. Dacă aveam solicitare pentru cumpărarea unei ambulanțe puteau achiziționa, dar probabil s-au gândit să-și achiziționeze mai întâi aparatura medicală de care au nevoie. După ce vom face controalele vom vedea clar, unde, cine a greșit. La prima vedere, în ceea ce privește procedurile, lucrurile sunt destul de încurcate pentru că dacă ar fi existat niște norme clare pe control intern, din punct de vedere managerial nu ar fi fost posibil să apară astfel de probleme”, a susținut vicepreședintele Claudiu Coman.
Consiliul Județean are în subordine șase spitale, toate în municipiul reședință: Spitalul Clinic Județean de Urgență, Spitalul Clinic de Copii, Maternitatea, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Neurologie și Spitalul de Pneumoftiziologie.