Flavanolii (element prezent în proporție mare în cacao) ameliorează funcțiile cerebrale la vârstnici – arată un studiu realizat recent de o echipă de cercetători italieni de la Universitatea L’Aquila, citat miercuri de passionsante.be.
Cercetătorii au efectuat teste pe un grup de participanți între 61 și 85 de ani, fără deficiențe cognitive problematice (cu numai câteva slăbiciuni legate de vârstă). Au fost alcătuite trei grupuri, în funcție de consumul zilnic de flavanoli (sub formă de băuturi pe bază de ciocolată). În primul grup, oamenii consumau o doză mare (1 gram pe zi), în al doilea, o doză medie (500 de miligrame), iar în al treilea, o doză mică (50 de miligrame).
Flavanolii sunt antioxidanți prezenți în proporție mare în cacao, dar și în ceai, vin roșu și o serie de legume și fructe (struguri, cireșe, caise, zmeură, cartofi cu coajă, prune, căpșuni, pere).
Au fost evaluate capacitățile cognitive (memoria, judecata, rezolvarea problemelor, atenția, luarea deciziilor) ale participanților înainte și la două luni de la experiment, o atenție sporită fiind acordată funcțiilor executive (care joacă un rol cheie în gestionarea timpului și a spațiului, în adaptarea la evoluția unei situații). Rezultatul analizei arată că cei care au consumat cantități de flavanoli de la medii la mari au prezentat o ameliorare ‘semnificativă’ a parametrilor avuți în vedere.
În plan fizic, s-au constatat rezultate mai bune în privința rezistenței la insulină și a presiunii arteriale. Aceste două elemente ar putea explica (este doar o ipoteză) îmbunătățirea observată în funcțiile cerebrale. Cercetătorii afirmă că, în orice caz, sursele alimentare bogate în flavanoli pot contribui la menținerea creierului în formă bună, la orice vârstă.