ACTIVITATEA I.P.J. IAŞI Î N PRIMELE 2 LUNI ALE ANULUI 2015

organigrama politia locala 26 augustÎn urma analizei situaţiei operative pe raza judeţului Iaşi pe primele 2 luni ale anului 2015, cu privire la evoluţia situaţiei indicatorilor statistici,  s-au evidenţiat mai multe aspecte pozitive.

Privitor la infracţiunile sesizate, acestea scad cu 18 %, iar trendul se menţine descendent. Înregistrăm o scădere cu 11 % a infracţiunilor judiciare. Scad, de asemenea infracţiunile contra persoanei cu un procent de 35 %, iar infracţiunile contra patrimoniului, cu 15 %. Analizele arată că infracţiunile de fals scad cu 7 %, iar cele contra autorităţii scad cu 20%. Se înregistrează o scădere cu 12 procente a infracţiunilor care aduc atingere unor relaţii, privind convieţuirea socială.

În primele două luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se constată o diminuare semnificativă, cu 31 % a infracţiunilor de loviri sau alte violenţe. Cu 30 % scad infracţiunile de ultraj contra bunelor moravuri.

În ceea ce priveşte infracţiunile de mare violenţă, acestea scad cu 29 %.

O scădere cu 53 % înregistrează şi infracţiunile de ameninţare. Infracţiunile de lipsire de libertate scad cu 14 procente. Infracţiunile de distrugere scad cu 34 %.

S-a înregistrat o scădere   a numărului de furturi din societăţi comerciale prin efracţie, cu 47 %. Furturile de animale înregistrează o scădere cu 24 %.

În primele 2 luni ale anului 2015,  faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut   s-a constatat o creştere cu 160 %   a dosarelor penale soluţionate, aflate în evidenţa poliţiei cu autori necunoscuţi. Creşte numărul cauzelor penale cu autori cunoscuţi   cu 215 %. Numărul persoanelor cercetate de poliţişti a crescut cu 44 %.

Se înregistrează o creştere cu 22 % a infracţiunilor de evaziune fiscală constatate şi cu 483 % a infracţiunilor de contrabandă.

În ceea ce priveşte situaţia pe linia combaterii faptelor de corupţie, se înregistrează   o creştere cu 149 % a faptelor declinate. A crescut cu 67 % numărul persoanelor cercetate pentru corupţie şi deferite parchetelor.

A crescut cu 133 % numărul dosarelor complexe soluţionate de poliţiştii ieşeni.

În ceea ce priveşte situaţia evenimentelor rutiere pe raza judeţului Iaşi, în această perioadă a scăzut cu 6%   numărul de răniţi uşor din accidentele rutiere. Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere au fost: traversarea neregulamentară de către pietoni, viteza neadaptată la condiţiile de drum, neacordare prioritate pietoni. Poliţiştii rutieri au aplicat în primele două luni ale anului 2015, un număr de 17.413 sancţiuni contravenţionale prevăzute de OUG nr. 195 / 2002.  Au fost reţinute în vederea suspendării 1154 permise de conducere şi au fost retrase 261 certificate de înmatriculare. Au fost constatate 190 fapte penale, la regimul circulaţiei rutiere.

În ceea ce priveşte situaţia faptelor penale sesizate, săvârşite în şcoli şi în zona adiacentă acestora, se înregistrează o scădere cu 24% .

Au fost intensificate activităţile operative, înregistrându-se o creştere de 152% a intervenţiilor rapide la evenimente (562), au fost organizate 624  acţiuni cu efective lărgite şi 3748 controale directe.

Au fost puse în aplicare, în această perioadă, 375 mandate de aducere.