Cosmonauții ruși de pe ISS au experimentat teledetecția deasupra Donbasului

Cosmonauții ruși de pe Stația Spațială Internațională (ISS), reveniți joi pe Pământ, au făcut experiențe de teledetecție fotografiind în special estul Ucrainei, a afirmat joi – într-o conferință de presă – directorul zborurilor din sectorul rus al ISS, Vladimir Soloviov, citat de AFP.

‘Ei au fotografiat aeroportul din Donețk și mai multe ?puncte fierbinți’ de pe Terra’, a explicat Soloviov, potrivit căruia cosmonauții primiseră de asemenea cereri în acest sens din Siria.

‘Noi am lucrat mult deasupra Donbasului și Donețkului’, a adăugat el, fără să precizeze în ce au constat aceste experiențe de teledetecție și asigurând că este vorba despre o ‘practică curentă a colegilor noștri străini’.

Agenția spațială rusă Roskosmos a publicat, de altfel, joi rezultatele misiunilor de tele de teledetecție efectuate sub egida Chartei internaționale a Spațiului și catastrofelor majore, sateliții rusești furnizând Braziliei imagini ale recentelor inundații în vestul țării.

Bazinul minier Donbas, în estul Ucrainei, este scena unui conflict devastator între forțele Kievului și separatiști proruși, soldat cu peste 6.000 de morți în ultimele 11 luni.