Emisiile de bioxid de carbon provenind din sectorul energetic au stagnat anul trecut la nivel global, deși economia mondială a fost în creștere, a anunțat vineri Agenția Internațională pentru Energie (AIE), apreciind că acest lucru constituie o ‘surpriză plăcută’.
Potrivit datelor provizorii ale agenției, ‘emisiile de bioxid de carbon din întreaga lume au atins 32,3 miliarde de tone în 2014, nivel stabil față de anul precedent’, datorită dezvoltării energiilor regenerabile și unei eficiențe energetice îmbunătățite. ‘Este prima oară în 40 de ani că observăm o pauză sau o scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră care să nu fie legată de o recesiune economică’, subliniază AIE, într-un comunicat preluat de AFP, care menționează că produsul intern brut (PIB) a crescut în 2014 cu 3%.
‘Este o surpriză foarte plăcută…Pentru prima oară emisiile de gaze cu efect de seră și creșterea economică sunt disociate’, a afirmat economistul-șef al AIE, Fatih Birol, care va prelua conducerea organizației internaționale din luna septembrie.
Aceste cifre ‘încurajatoare’ nu trebuie totuși să fie ‘o scuză pentru a nu mai face nimic’, a spus la rândul ei Maria van der Hoeven, actual director executiv al AIE, cu câteva luni înainte de reuniunea internațională asupra schimbărilor climatice ce va avea loc în luna decembrie, la Paris.
Emisiile de bioxid de carbon au stagnat sau au scăzut doar de trei ori în ultimii 40 de ani — la începutul anilor 1980, în 1992 și în 2009 — , dar numai în perioade de criză economică, amintește AIE.
Agenția va publica datele definitive și detaliate referitor la acest subiect la 15 iunie, într-un raport asupra energiei și climei.