R. Moldova va dezvolta relațiile bilaterale cu Cehia

15001637_big1426148112Aspecte ale colaborării bilaterale în sectorul energetic dintre Republica Moldova şi  R. Cehă au  fost discutate ieri, la Praga, de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, şi omologul său ceh Pavel Šolc. De asemenea, cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii privind situația din sectorul energetic al celor două state, precum și implementarea unor proiecte reciproc avantajoase în domeniul respectiv, informează MOLDPRES cu referire la surse de la ME.

Valeriu Triboi a accentuat că unul dintre obiectivele de bază ale Guvernului Republicii Moldova constă în diversificarea surselor de asigurare a țării cu energie electrică și gaze naturale. ”Interconexiunea la sursele europene de energie electrică și gaze naturale constituie una din prioritățile noastre, deoarece ne va oferi mai multe soluții pentru asigurarea securității energetice a țării. Din aceste considerente Moldova este interesată în dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Cehia în domeniul energetic”, a  subliniat viceministrul.

La rîndul său, viceministrul Industriei şi Comerţului al Cehiei Pavel Šolc, a apreciat eforturile Republicii Moldova în vederea diversificării surselor de energie electrică şi a menţionat disponibilitatea autorităților din R. Cehă de a susține proiectele inovaționale ale Executivului de la Chișinău.

Totodată, Valeriu Triboi și Pavel Šolc au făcut un schimb de opinii  pe marginea agendei celei de-a VI-a ședințe a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-cehe de cooperare economico-industrială și tehnico-științifică, care, în opinia celor doi oficiali, constituie o bună oportunitate pentru analiza stadiului actual al colaborării bilaterale și stabilirea unor proiecte pentru viitor.

Conform Concepției de colaborare externă de dezvoltare a Republicii Cehe, R. Moldova este una dintre țările prioritare pentru cooperare în perioada 2011 – 2017. Pînă în prezent, prin intermediul diferitelor proiecte, Cehia a investit în țara noastră circa 14 mln de euro, iar investițiile curente  se estimează la circa 2,5 mln de euro.