Spania: Poliția a arestat opt presupuși militanți islamiști

Poliția spaniolă a arestat vineri dimineață opt presupuși militanți islamiști care plănuiau atacuri în Spania și recrutau luptători pentru a fi trimiși să lupte în Siria și Irak alături de jihadiști, a anunțat Ministerul de Interne de la Madrid, relatează Reuters.

În prezent sunt efectuate cercetări în patru zone: Barcelona, Girona (nord-est), Ciudad Real și Avila (centru).

Guvernul spaniol a lansat o amplă campanie de neutralizare a activităților militanților islamiști după acțiunile teroriste din 7 — 9 ianuarie de la Paris, unde un atac la sediul publicației satirice Charlie Hebdo și o luare de ostatici la un magazin evreiesc s-au soldat cu 20 de morți, inclusiv autorii — frații Said și Cherif Kouachi și Amedy Coulibaly.

Luând în calcul acțiunea de vineri dimineață, poliția spaniolă a arestat de la începutul anului 21 de persoane având legătură cu activități islamiste, aproape jumătate din numărul înregistrat anul trecut.

În urmă cu trei zile, Spania a anunțat arestarea a doi presupuși jihadiști în enclava Ceuta, din nordul Marocului, suspecții aparținând unei celule ”pregătite să lovească” pe teritoriul spaniol. Poliția a desfășurat la primele ore ale dimineții zilei de marți o operațiune soldată cu arestarea în Ceuta a doi presupuși jihadiști, care făceau parte dintr-o celulă deplin pregătită să lovească pe teritoriul național, conform unui comunicat al Ministerului de Interne spaniol.

În ultimele luni, Spania a dezmembrat mai multe rețele de recrutare pentru gruparea Statul Islamic, în special în enclavele spaniole Melilla și Ceuta, singurele frontiere terestre dintre Europa și Africa.

Conform autorităților de la Madrid, aproximativ 100 de spanioli s-ar fi alăturat milițiilor jihadiste din Irak și Siria, cifră relativ scăzută în raport cu miile de francezi, britanici și germani ajunși în cele două țări din Orientul Mijlociu unde gruparea Statul Islamic controlează zone întinse.