Fotbal: FC Steaua continuă bătălia pentru redobândirea mărcii ”Steaua”
Clubul de fotbal Steaua București a anunțat, luni, prin intermediul unui comunicat, că va continua bătălia legală pentru redobândirea mărcii ”Steaua București”, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție.
”După redactarea deciziei nr. 3425/2014, pronunțate de ÎCCJ, am constatat că instanța de recurs a săvârșit o greșeală care nu poate fi încadrată în materia revizuirii, ci în materia contestației în anulare: ÎCCJ a pronunțat decizia nr. 3425/2014 cu încălcarea normelor imperative referitoare la competența, respectiv cu încălcarea competenței sale materiale funcționale”, precizează clubul de fotbal pe site-ul său oficial.
Clubul anunțase calea de atac a revizuirii înaintea redactării hotărârii ÎCCJ, dar eroarea instanței a determinat gruparea din Ghencea să renunțe la cererea de revizuire și să formuleze în termenul definit de lege o contestație în anulare, care, în opinia clubului, ”este perfect justificată”.
”Așadar, anularea cererii de revizuire (taxa de timbru fusese fixată la 10 lei, nu la 100 lei) nu este rezultatul vreunei erori, ci reprezintă opțiunea noastră de a nu încărca inutil rolul instanțelor de judecată cu cereri care nu sunt 100% întemeiate. În final, îi asigurăm pe suporterii noștri că depunem toate eforturile necesare pentru ca Steaua să depășească cu bine aceasta situație dificilă creată în urma deciziei ÎCCJ”, mai arată comunicatul.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis pe 3 decembrie acțiunea CSA Steaua și au decis ca brandul „Steaua” să nu mai fie deținut de echipa de fotbal a lui George Becali: „Anulează marca Steaua București înregistrată sub nr. 061735, data depozit 29.01.2004. Anulează contractul de licență marca nr.201 din 1.02.2011 încheiat cu intimata SC Ostrovit SA cu privire la marca înregistrată sub nr.061735”.
CSA a dat în judecată societatea care deține echipa de fotbal Steaua București, Asociația Fotbal Club Steaua, dar și SC Fotbal Club Steaua București SA, SC FCSB Marketing SRL (fosta SC Durby Sports Business SRL) și SC Ostrovit SA, susținând că acestea dețin ilegal marca „Steaua”.
Procesul prin care CSA Steaua a revendicat marca „Steaua” a fost deschis pe 25 mai 2011, dar acțiunea a fost respinsă atât de Tribunalul București, cât și de Curtea de Apel București, însă decizia finală a aparținut Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a dat câștig de cauză Clubului Sportiv al Armatei.
În urma deciziei ICCJ, din 2015 Steaua și-a schimbat sigla, iar la primele meciuri a evoluat sub titulatura de FCSB.