Fed și-a redus estimările de creștere pentru economia americană în 2015

Banca centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) a mai făcut miercuri un pas spre prima majorare a dobânzii de politică monetară de după 2006, însă în paralel și-a înrăutățit prognozele de creștere și inflație, transmite Reuters.

Într-un comunicat publicat la sfârșitul reuniunii de politică monetară, Banca centrală a SUA a renunțat la promisiunea de a avea răbdare înainte de a decide majorarea costului creditului, ceea ce, potrivit analiștilor, înseamnă că o majorare a dobânzii de bază în SUA este posibilă în lunile următoare. Cu toate acestea, Fed a subliniat că nu a luat încă o decizie cu privire la momentul primei majorări de dobândă, adăugând că o astfel de acțiune este puțin probabilă să fie decisă la reuniunea din aprilie. ‘Comitetul de politică monetară estimează că momentul oportun pentru majorarea dobânzii atunci când va vedea noi progrese pe piața muncii și are încredere că inflația va reveni la ținta de 2%’, se arată în comunicatul FOMC.

Separat, Fed a dat publicității noile sale prognoze de creștere și inflație potrivit cărora, în 2015, Fed estimează că Produsul Intern Brut al SUA va crește cu 2,3% până la 2,8%, o revizuire în jos cu 0,3 puncte procentuale față de prognozele din luna decembrie. În 2014, economia americană a înregistrat o creștere de 2,4%. De asemenea, Fed se așteaptă în 2015 la o rată anuală a inflației de 0,6 — 0,8%, comparativ cu precedentele estimări de 1,0 — 1,6%.

Banca centrală a SUA menține de peste șase ani dobânda de bază la un nivel apropiat de zero, pentru a stimula creditarea, consumul și creșterea economică. Potrivit unui sondaj efectuat la începutul acestei luni de Wall Street Journal, majoritatea economiștilor se așteaptă ca Fed să înceapă să majoreze dobânda de bază în lunile iunie sau septembrie.