ZIUA POLIŢIEI ROMÂNE – 193 ANI DE ISTORIE ŞI TRADIŢIE

DSCF14151Cu prilejul aniversării a 193 ani de la atestarea documentară a Poliţiei Române Moderne, a devenit deja o tradiţie ca poliţiştii ieşeni să fie alături de cetăţeni pentru a sărbători.

Astfel, în perioada 20-25 martie 2015 ,  Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi desfăşoară campania „Ziua Poliţiei Române”, în Iaşi, Paşcani şi Tg. Frumos.

 

La data de   20 martie 2015, începând cu ora 11.00, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi se va organiza “Ziua porţilor deschise”, activitate la care vor participa elevii mai multor unităţi şcolare. Aceştia vor vizita elementele de tehnică folosite în activitatea de Poliție, care vor fi amplasate în curtea interioară a sediului nostru – autospeciale de patrulare, motociclete, laboratorul criminalistic mobil, roboți pirotehnici, expoziție de arme ale luptătorilor SAS, etc. Elevii vor avea ocazia să fie, pentru câteva minute, şefi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. Cu această ocazie va fi prezentată şi expoziţia de documente, privind istoricul Poliţiei.

În aceeaşi zi, în intervalul orar 10.00-12.00, în poligonul I.P.J. Iaşi va avea loc concursul de tir, la care sunt invitaţi să participe jurnaliştii acreditaţi, autorităţi şi rezervişti M.A.I.

 

La data de 21 martie a.c., în intervalul orar 11.00-13.00, în zona  Pieţei Casei de Cultură, din mun. Paşcani, vor fi prezenţi poliţiştii criminalişti cu autospecialele dotate cu truse criminalistice, poliţiştii rutieri cu autospeciale echipate cu aparatură radar, câinii poliţişti cu însoţitorii lor, precum şi luptători SAS cu echipamentul din dotare. Persoanele interesate de admiterea la Şcolile de Poliţie şi Academia de Poliţie vor primi informaţii utile cu privire la condiţiile ce se cer a fi îndeplinite pentru a putea participa aceste examene.

 

Aceste activităţi se vor desfăşura la data de 22 martie a.c., în intervalul orar 10.00-13.00, în oraşul Hîrlău (strada Ghe. Doja – pe esplanadă), şi în aceeaşi zi, între orele 14.00-18.00 în oraşul Tg. Frumos (în parcul ing. Dan Dumitrachi – pe esplanadă).

 

La data de   23 martie 2015, în intervalul orar 16.00-20.00 ,  pe platoul exterior de la Palas Iaşi va fi prezentat,   persoanelor interesate, un detaşament de tehnică al Poliţiei Ieşene, format din autospeciale de intervenţie,  laboratorul criminalistic,   autospeciale   rutiere (respectiv un autovehicul performant de mare viteză, folosit în misiuni de însoţire a coloanelor oficiale, de patrulare şi de intervenţie rapidă pe drumuri naţionale, dar şi de supraveghere şi control al traficului rutier,   o motocicletă echipată corespunzător şi un alt  autoturism dotat cu binecunoscutul   aparat de măsurare a vitezei – AUTOVISION – denumit şi radar invizibil).

Vor fi prezenţi, de asemenea poliţiştii Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, antrenaţi şi pregătiţi să intervină în situaţii de urgenţă. Poliţiştii de la SAS   vor veni cu   autospeciale de intervenţie, dotate cu echipament de protecţie balistică şi echipamente speciale de executare a misiunilor specifice.

Luptătorii vor fi echipaţi cu ţinuta specifică trupelor de intervenţie ale Poliţiei Române şi vor prezenta toate armele din dotare, folosite în misiuni. Poliţiştii criminalişti vor prezenta autolaboratorul criminalistic, destinat cercetării la faţa locului, dotat cu tehnică foto-video digitală, truse specializate şi echipamente criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme şi mijloace materiale de probă existente în câmpul infracţional. Câinii poliţişti vor prezenta exerciţii demonstrative autoapărare şi de găsire a unor droguri, sub coordonarea instructorilor. De asemenea, poliţiştii de proximitate vor distribui pliante cu sfaturi preventive privind siguranţa bunurilor personale şi a locuinţei.

Totodată, persoanelor interesate le vor fi furnizate informaţii de către poliţiştii de la structura de   Resurse Umane, cu privire la admiterea în unităţile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne.

 

La data de 24 martie 2015, în intervalul orar 16.00-20.00, în Atrium Palas persoanele interesate pot asista la exerciţii demonstrative de intervenţie  ale poliţiştilor de la SAS, la prezentarea echipamentului şi armamentului folosit în misiuni, vor primi sfaturi preventive de la poliţiştii de proximitate pentru a

evita să devină victime ale infractorilor, iar câinii poliţişti vor executa câteva exerciţii pentru care au fost instruiţi. Lucrătorii de la Serviciul de Resurse Umane vor oferi informaţii cu privire la admiterea în unităţile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, cei mici vor avea parte de scenete cu personaje din desene animate şi supereroi.

 

La data de 25 martie 2015, la sediul Poliţiei Municipiului Iaşi va avea loc festivitatea de avansare la gradul profesional următor, înainte de termen şi la termen  a poliţiştilor care îndeplinesc condiţiile legale. Cu această ocazie, Şeful IPJ Iaşi, chestor de poliţie Scripniciuc Ioan va da citire ordinelor de avansare a ofiţerilor şi agenţilor de poliţie. Vor fi înmânate plachete, diplome şi scrisori de mulţumire poliţiştilor cu rezultate meritorii.   Va avea loc premierea câştigătorilor concursurilor sportive (fotbal, tenis de masă, şah şi de tragere cu arma)  organizate la nivelul de I.P.J. Iaşi.

 

Vă invităm, să participaţi alături de noi, la aceste activităţi.