Cererea de încuviințare a arestării preventive a lui Darius Vâlcov a ajuns la Senat

Cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Darius Vâlcov, fost ministru al Finanțelor, acuzat de trafic de influență, a ajuns vineri la Senat.

Aceasta urmează să fie luată în discuție de Biroul permanent al Senatului cel mai probabil luni, după care va fi transmisă pentru un punct de vedere Comisiei juridice.

Senatorii juriști vor avea la dispoziție trei zile pentru a întocmi un raport, care va fi înaintat plenului spre aprobare. Fostul ministru Darius Vâlcov va avea posibilitatea să-și susțină cauza în fața colegilor senatori.

Procurorul general, Tiberiu Nițu, a transmis joi ministrului Justiției cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Darius Vâlcov, acuzat de trafic de influență.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis ministrului Justiției cererea însoțită de referatul cauzei, în baza cărora să solicite Senatului încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Darius-Bogdan Vâlcov sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență”, informează PÎCCJ.

Faptele reținute în sarcina acestuia formează obiectul unui dosar al Direcției Naționale Anticorupție.

Potrivit DNA, în 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

Sursa citată subliniază că, din materialul probator administrat în cauză, a rezultat că, urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.