Împrumut de 200 milioane euro aprobat de BM pentru reducerea abandonului școlar și universitar

Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a salutat vineri decizia Băncii Mondiale, care a aprobat la începutul acestei săptămâni un împrumut de 200 de milioane de euro pentru Proiectul privind învățământul secundar care are ca obiectiv principal reducerea abandonului școlar și universitar.

„Concentrându-se pe școli cu un procent redus de promovare la examenul de bacalaureat și pe grupuri de elevi și studenți expuși riscului de nepromovare, cu accent pe cei din grupuri dezavantajate, activitățile din cadrul proiectului vor urmări reducerea abandonului școlar și universitar, precum și creșterea numărului absolvenților de învățământ superior”, se arată într-un comunicat al MECȘ remis presei.

Activitățile din cadrul proiectului includ finanțări acordate liceelor pentru a veni în sprijinul elevilor care se pregătesc pentru examenul de bacalaureat și admiterea în învățământul superior și care au nevoie de cursuri suplimentare de pregătire, consiliere și îndrumare.

De asemenea, va fi acordat sprijin și pentru acțiuni extracurriculare sau pentru dotări. Pe lângă intervențiile directe de la nivelul unităților de învățământ, proiectul vizează și intervenții sistemice, cum ar fi revizuirea programelor școlare, perfecționarea cadrelor didactice și revizuirea unor aspecte legate de cadrul național de evaluare și examinare menite a îmbunătăți calitatea educației în ciclul secundar superior.

Suplimentar, universitățile publice vor primi finanțări pentru derularea unor activități de pregătire suplimentară, tutoriat, coaching, programe de vară tip „punte” între licee și universități, precum și pentru dezvoltarea unor centre de învățare.

„Banca Mondială a sprijinit Ministerul Educației și Guvernul României încă din anii ’90, prin proiecte care au vizat reabilitarea școlilor și creșterea calității învățământului preuniversitar, în general, și a celui din mediul rural, în particular. A sprijinit, de asemenea, prin asistență tehnică și studii relevante reformele din învățământul superior, finanțarea pe elev în sectorul preuniversitar, dezvoltarea învățământului românesc, în ansamblu. Nu pot decât să salut continuarea acestei colaborări ce reprezintă un semnificativ pas înainte pentru educația din România”, a declarat ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu, citat în comunicat.