Nepalul confirmă extinderea permiselor de ascensiune pe Everest

Nepalul a confirmat în mod oficial prelungirea permiselor pentru alpinism, care fuseseră anulate în anul 2014, după avalanșa care a ucis 16 de persoane – cel mai grav accident înregistrat vreodată pe Everest -, informează agenția DPA.

În schimb, alpiniștii vizați vor fi nevoiți să plătească încă 1.000 de dolari pentru utilizarea permisului până în 2019, compensând astfel diferența dintre tariful de anul trecut și cel din acest an, potrivit unui oficial de la departamentul de alpinism al Ministerului Turismului. Acordarea anul trecut de astfel de permise unui număr de 334 de persoane a adus în bugetul statului nepalez 3,6 milioane de dolari.

Alpinismul este o sursă esențială de venituri pentru Nepal, unde se găsesc opt din cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume.

Guvernul a declarat anul trecut că ar putea extinde valabilitatea permiselor emise în 2014 pentru de cinci ani, dar decizia oficială a fost luată abia în această săptămână, după ce fusese amânată câteva luni, pe fondul negocierilor dintre ministere.