Prelevare de organe, în premieră la SJU din Sfântu Gheorghe

O echipă de medici de la Institutul ‘Fundeni’ din Capitală a realizat zilele trecute prima operație de prelevare de organe din istoria Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Sfântu Gheorghe.

Conducerea spitalului covăsnean a declarat, joi, că intervenția a durat șase ore, timp în care s-au prelevat ficatul, material osos și ligamente de la o pacientă în vârstă de 76 de ani care suferise un atac cerebral sever, iar specialiștii au constatat în unanimitate moartea cerebrală. Organele au fost transportate la București în vederea stocării în banca de țesuturi și organe.

‘Marți a avut loc prima prelevare de organe din istoria spitalului, respectiv a regiunii Harghita și Covasna. Intervenția minuțioasă, contracronometru, de circa șase ore, în cadrul căreia au fost prelevate ficatul, respectiv material osos, precum și ligamente, a fost efectuată de către dr. Radu Zamfir, medic primar chirurg și dr. Andrei Nica, medic primar ortoped, ambii specialiști ai Institutului Fundeni din Capitală, cu implicarea specialiștilor din cadrul instituției din Sfântu Gheorghe (…) Echipele Secțiilor de Anestezie și Terapie Intensivă, Chirurgie, Ortopedie și Bloc Operator ale spitalului au depus un efort demn de laudă pentru a asigura condițiile optime unei astfel de intervenții. Succesul se datorează în primul rând lucrului în echipă prestat exemplar (…) Pentru prima oară în istoria instituției, aparținătorii și-au dat acordul la donarea organelor, gest pentru care dorim să ne exprimăm din nou sincerele mulțumiri’, a declarat managerul Spitalului din Sfântu Gheorghe, Andras Nagy Robert.

El a menționat că instituția pe care o conduce a primit aviz pentru prelevare de organe în octombrie 2013, iar până în momentul de față patru persoane și-au dat acceptul pentru donarea organelor în caz de deces.