Bănicioiu: Legea veniturilor personalului medical, una dintre prioritățile anului 2015

Proiectul de lege privind veniturile personalului medical, care le va permite medicilor să utilizeze infrastructura spitalelor publice contra-cost, reprezintă una dintre prioritățile acestui an, a declarat vineri ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, în cadrul atelierului „Sănătatea ta – prioritatea noastră!”, organizat cu prilejul Consiliului Național al PSD.

„Principiile care stau la baza proiectului sunt: consolidarea statutului spitalelor publice (nu este pus în pericol statutul spitalelor publice, dimpotrivă, prin măsurile promovate se oferă posibilitatea dezvoltării acestora și eficientizării manageriale), asigurarea condițiilor legale pentru creșterea veniturilor personalului medical în funcție de excelență și competență. Modelul este unul european. Acum este momentul.

Nu cred că mai trebuie prelungită așteptarea. Contribuabilii vor putea dirija procentajul din impozitul pe venit prevăzut de lege și către spitale, în vederea creșterii venitului personalului medical. Se elimină plățile informale. Se aduce totul la lumină”, a susținut demnitarul.

Potrivit ministrului, alt proiect important pentru sistemul medical românesc care se va derula de la 1 mai este cardul de sănătate, care va permite controlul fondurilor, reducerea fraudelor, cu beneficiu direct și pentru pacienți.

De asemenea, Legea malpraxisului va permite soluționarea, dar și responsabilizarea medicilor, a spus el.

„Va fi lansat programul național de radioterapie și vor fi construite între 3 și 5 unități noi în țară cu sprijinul Băncii Mondiale. Va începe pentru prima dată după 1989 construcția a trei spitale regionale la Iași, Craiova și Cluj”, a afirmat demnitarul.

Alte proiecte din funduri europene sau parțial cu finanțare europeană pe care Ministerul Sănătății le are în vedere sunt crearea unui Centru Național de Stroke, dotarea a 70 de maternități cu aparate necesare screeningului auditiv și instruirea personalului medical din 150 de maternități — sunt 70 de maternități implicate în 2015 iar instruirea se va face în toate cele 173 de maternități în 2016.

Totodată, MS are în vedere și instruirea personalului implicat în cazurile de oncologie pediatrică, achiziția și instruirea personalului pentru ecografie articulații din domeniul neonatologic.

„În ceea ce privește proiectul de cardiologie pediatrică, se are în vedere achiziția unui număr de 17 de angiografe. De asemenea, dezvoltarea radioterapiei prin finanțare cu Banca Mondială și cu sprijinul Comisiei Europene pe partea de instruire de personal”, a spus ministrul Sănătății.

Printre realizările Ministerului Sănătății din anul 2014, Bănicioiu a enumerat reluarea plății burselor pentru rezidenți, majorarea salariilor cu până la 100 de lei pentru tot sistemul medical, deblocarea a 3.500 de posturi din sistem.

„România este pe primul loc la creșterea procedurilor de transplant și la numărul de donatori din Europa”, a spus Nicolae Bănicioiu, care a amintit și de redeschiderea a 26 de spitale (printre care Bicaz, Târgu Frumos, Urlați, Buftea) din cele 69 închise de Guvernul Boc.

Demnitarul a menționat și actualizarea listei cu 40 de noi medicamente după 7 ani, medicamente inovatoare pentru forme grave ale unor boli, pentru diabet, HIV, cancer.

„A fost lansat și programul de acțiuni prioritare pentru pacientul critic. Astfel, dacă în 2009 România se situa pe ultimele două locuri în Europa la prevenirea mortalității intraspitalicești prin boli cardiace, în prezent, prin introducerea acestor programe, ne plasăm undeva la mijlocul clasamentului, iar în centrele de excelență în Infarct Miocardic Acut în partea superioară a acestuia”, a declarat ministrul Bănicioiu.