Coordonatorul antiterorism al UE atrage atenția asupra jihadiștilor din rândul refugiaților

Coordonatorul UE pentru lupta antiteroristă, Gilles de Kerchove, a lansat vineri un apel la vigilență adresat agenției europene pentru controlul frontierelor (FRONTEX), pentru a limita riscul de infiltrare în Europa a jihadiștilor care se dau drept refugiați, relatează AFP.

”Trebuie să fim vigilenți. Este relativ ușor de intrat în Uniunea Europeană când te amesteci în fluxul de imigranți”, a spus oficialul UE într-o reuniune ministerială la Viena.

Un raport al Oficiului de Statistică al UE (Eurostat) dat publicității vineri arată că mai mult de o jumătate de milion de persoane, dintre care 20% sirieni, au cerut anul trecut azil politic în Uniunea Europeană, nivel record în creștere cu 44% față de anul 2013.

În total, 626.000 de cereri de azil în Uniunea Europeană au fost înregistrate în 2014, cu 191.000 mai multe decât în anul anterior. Numărul solicitanților de azil sirieni a crescut cu 72.000, fiind de 123.000 anul trecut.

De asemenea, De Kerchove a estimat că, deși este în principal vizată de atacuri la scară mică comise de indivizi care susțin că acționează în numele grupării Statul Islamic (SI), Europa nu este totuși ferită de un atentat de mare amploare pe care rețeaua teroristă Al-Qaida l-ar putea comite ”pentru a demonstra că este încă aici”.

Gilles de Kerchove a fost invitat la o reuniune a miniștrilor din țări balcanice, Austria și Italia consacrată îmbunătățirii cooperării internaționale în lupta contra fluxurilor de jihadiști originari din Balcani sau care tranzitează această regiune.