S-a deschis Salonul de carte de la Paris

Din Brazilia în Polonia, trecând prin circa 50 de destinații, Salonul de carte de la Paris s-a deschis vineri, pe fondul preocupării pentru libertatea de exprimare a scriitorilor, potrivit site-ului lepoint.fr.

Algerianul Kamel Daoud, autor al romanului salutat de critică ‘Meursault, contre-enquete’, este supus unei fatwa pentru pozițiile sale liberale și laice. El a participat vineri la o dezbatere despre libertatea de exprimare alături de desenatorul Plantu, după mai bine de două luni de la atentatul sângeros care a vizat Charlie Hebdo.

Italianul Erri De Luca, urmărit în Italia pentru incitare la sabotarea liniei feroviare Lyon-Turin, a primit sprijinul unor autori cunoscuți pe plan mondial precum Salman Rushdie sau Paul Auster.

Brazilia este invitat de onoare, cum a mai fost în 1998. Este prima țară care deține pentru a doua oară statutul de invitat de onoare, a subliniat ministrul francez al culturii, Fleur Pellerin, inaugurând Salonul.

Sunt prezenți aproape 50 de autori brazilieni, printre care Bernardo Carvalho, Ana Maria Machado sau Paulo Lins.

Apar noi voci, ‘oameni care scriu despre orașe cu o diversitate de experiențe urbane’, a declarat, pentru AFP, Ana Maria Machado.

Orașele poloneze Cracovia și Wroclaw sunt și ele în lumina reflectoarelor.

‘Cracovia este orașul tinereții mele, un oraș în care se citește mult’, a declarat, pentru AFP, regizorul Roman Polanski. ‘Witold Gombrowicz era autorul meu preferat în tinerețe pentru că acest gen de literatură era interzis în Polonia’, a subliniat cel care a regizat ‘Pianistul’, Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes din 2002.

Sunt prezenți circa 20 de autori polonezi, printre care Marek Bienczyk, Iwona Chmielewska, Marek Krajewski și Urszula Koziol.

Printre cei 3.000 de autori care vor scrie dedicații se numără laureata Premiului Goncourt pe 2014, Lydie Salvayre, precum și Sylvain Tesson, Amin Maalouf, Amélie Nothomb sau David Foenkinos.

Acest Salon nu va reprezenta însă toate editurile. Grupul Hachette Livre (Grasset, Fayard sau Calmann-Lévy) nu participă, invocând costul.

În timp ce scrisul și cartea sunt mai mult ca oricând un scut împotriva obscurantismului și fanatismului, această absență a editurii Hachette Livre sună ca o ‘eroare morală’, a reacționat Eliane Calmann-Lévy, acționar minoritar al Editions Calmann-Lévy.

Alt motiv de îngrijorare este faptul că lectura și vânzările de carte au scăzut, după cum arată mai multe studii.

Ministrul Fleur Pellerin a anunțat la Salonul de carte apropiata lansare a unei campanii în favoarea lecturii în rândul tinerilor, precum o mare ‘serbare a cărții’ în cursul verii.

La Salonul de la Paris, editura ‘L’école des loisirs’ propune o expoziție de desene originale, sub genericul ’50 ans de création pour les enfants’ (50 de ani de creație pentru copii), iar Gallimard prezintă comori ale arhivelor sale pentru a marca cei 70 de ani ai colecției ‘Série Noire’ (1945-2015).