Flux

Spectacol de teatru, competiție „Special Olympics” și demonstrație de terapie cu cai, de Ziua Mondială a Sindromului Down

Un spectacol de teatru, o competiție „Special Olympics” și o demonstrație de terapie cu cai se numără printre evenimentele care marchează Ziua Mondială a Sindromului Down și care se vor desfășura la București de vineri până duminică, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Scopul manifestării este de a informa și de a atrage atenția societății și autorităților asupra acestui sindrom, pentru dezvoltarea toleranței și deschiderii față de incluziunea socială a persoanelor afectate, menționează documentul citat.

Vineri, la Teatrul Excelsior, va avea loc reprezentația spectacolului „Pinguinii melomani” de Anca Zamfirescu și Alexandrina Halic. „Pinguinii melomani” este o producție a Teatrului „Ion Creangă”.

Sâmbătă, vor avea loc spectacolul interactiv „România Down-sează”, la Rin Grand Hotel, și o competiție Special Olympics, la Sala Complexului Sportiv Apollo. La această ultimă manifestare și-au confirmat prezența 21 de asociații ce activează în beneficiul persoanelor cu Sindrom Down.

Seria de evenimente se încheie cu „Lovehorse”, o demonstrație de terapie cu cai, duminică. Evenimentul va avea loc la Club Golden Horse din Ciorogârla, județul Ilfov.

Din anul 2008, Ziua Mondială a Sindromului Down este recunoscută și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), iar din noiembrie 2011, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluția ce stabilește data de 21 martie ca fiind Ziua Mondială a Sindromului Down. În România, această zi a fost celebrată începând din 2006, în cadrul organizațiilor ce au în componență persoane cu sindrom Down.

Sindromul Down este o boală genetică cromozomială ce afectează aproximativ unul din o mie de copii. Cel care a descris sindromul pentru prima oară, în anul 1866, a fost medicul britanic John Langdon Down. În 1959, pediatrul și geneticianul francez Jerome Lejeune a descoperit că Sindromul Down era cauzat de prezența unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel 47 de cromozomi, față de 46, cât are un om în mod normal.

Related Articles

Back to top button