Un spectacol de teatru, o competiție „Special Olympics” și o demonstrație de terapie cu cai se numără printre evenimentele care marchează Ziua Mondială a Sindromului Down și care se vor desfășura la București de vineri până duminică, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Scopul manifestării este de a informa și de a atrage atenția societății și autorităților asupra acestui sindrom, pentru dezvoltarea toleranței și deschiderii față de incluziunea socială a persoanelor afectate, menționează documentul citat.
Vineri, la Teatrul Excelsior, va avea loc reprezentația spectacolului „Pinguinii melomani” de Anca Zamfirescu și Alexandrina Halic. „Pinguinii melomani” este o producție a Teatrului „Ion Creangă”.
Sâmbătă, vor avea loc spectacolul interactiv „România Down-sează”, la Rin Grand Hotel, și o competiție Special Olympics, la Sala Complexului Sportiv Apollo. La această ultimă manifestare și-au confirmat prezența 21 de asociații ce activează în beneficiul persoanelor cu Sindrom Down.
Seria de evenimente se încheie cu „Lovehorse”, o demonstrație de terapie cu cai, duminică. Evenimentul va avea loc la Club Golden Horse din Ciorogârla, județul Ilfov.
Din anul 2008, Ziua Mondială a Sindromului Down este recunoscută și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), iar din noiembrie 2011, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluția ce stabilește data de 21 martie ca fiind Ziua Mondială a Sindromului Down. În România, această zi a fost celebrată începând din 2006, în cadrul organizațiilor ce au în componență persoane cu sindrom Down.
Sindromul Down este o boală genetică cromozomială ce afectează aproximativ unul din o mie de copii. Cel care a descris sindromul pentru prima oară, în anul 1866, a fost medicul britanic John Langdon Down. În 1959, pediatrul și geneticianul francez Jerome Lejeune a descoperit că Sindromul Down era cauzat de prezența unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel 47 de cromozomi, față de 46, cât are un om în mod normal.