Ministrul Dușa a participat la exercițiul bilateral „Dacian Warhawk” de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a declarat duminică că, pentru acest an, au fost pregătite câteva sute de exerciții militare, dintre care o serie împreună cu parteneri NATO și UE, ceea ce va asigura o prezență permanentă a militarilor din structurile trans-atlantice și europene pe flancul Estic.

Exercițiile, a explicat ministrul, prezent duminică la o demonstrație la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, au rolul de a asigura pregătirea în comun și de a asigura militarilor români ocazia de a se perfecționa.

„Anul acesta am planificat peste 340 de exerciții de instruire, unele dintre acestea, circa 40, sunt organizate împreună cu partenerii noștri din NATO și UE. Săptămâna viitoare, marți, va începe în poligonul Smârdan un exercițiu de pregătire în comun tot cu militarii americani, parașutiști, iar la începutul lunii aprilie vom avea un exercițiu mai complex, tot în poligonul de la Smârdan, la care vor participa aproximativ 2.500 de militari români, americani și britanici, plus un pluton de militari din Republica Moldova. Va fi o prezență permanentă a militarilor din NATO și UE pe flancul Estic, prin rotație, exercițiile au rolul de a asigura pregătirea militarilor în comun pentru a învăța și a perfecționa tehnicile de luptă în comun”, a spus Mircea Dușa.

Peste 450 de militari români și americani se pregătesc împreună, de aproximativ o săptămână, la Baza 72 Aeriană de la Câmpia Turzii, în cadrul exercițiului „Dacian Warhawk”, care implică și folosirea a șase aeronave F-16, un număr egal de avioane MiG-21 LanceR și elicoptere IAR-330.

Ministrul a participat duminică la o demonstrație a piloților americani și români, în cadrul acestui exercițiul bilateral, alături de șeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă și de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-maior Laurian Anastasof.

La rândul său, comandantul exercițiului „Dacian Warhawk” și comandant al Escadrilei 71 Aviație de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, Adrian Motorga, a explicat că exercițiul comun presupune o serie de misiuni complexe referitoare la apărarea ofensivă și defensivă.

„Am executat atacuri în ținte terestre, escortă aeriană, luptă aeriană cu lansări de muniție simulată, respectiv rachete aer-aer și tunuri de bord. În misiunile de atac la sol au fost lansate bombe în regim simulat, bombe dirijate și nedirijate, precum și lupte aeriene”, a declarat comandorul Adrian Motorca, care a precizat la final că misiunea a fost pregătită cu o zi înainte și pe care o consideră îndeplinită.

El a explicat că scopul acestor acțiuni este de a asigura schimbul de experiență, exersarea tacticilor și procedurilor operaționale asociate pentru angajarea puterii aeriene, dar și creșterea nivelului de profesionalism în cadrul operațiunilor.

Adjunctul exercițiului „Dacian Warhawk”, pilotul american Ryan Nudy, a declarat că a putut afla, cu ocazia acestor exerciții comune, cât de bun este nivelul de pregătire al militarilor români.

Exercițiul „Dacian Warhawk” se va încheia în 26 martie, urmând ca ulterior, tot la Baza 71 de la Câmpia Turzii, să înceapă și un exercițiu cu avioane A-10. Vor fi în total 11 astfel de avioane, iar exercițiul va fi desfășurat în comun tot cu parteneri americani.