Breaking News

Dosarul Microsoft: Gheorghe Ștefan neagă în continuare că ar fi primit bani (referat DNA)

Gheorghe Ștefan recunoaște că a intermediat o întâlnire între Dorin Cocoș, Dinu Pescariu și Claudiu Florică, însă neagă că ar fi primit vreo sumă de bani în urma implicării sale în fapte ilegale, potrivit referatului prin care procurorii DNA au solicitat prelungirea măsurilor preventive a inculpaților din dosarul Microsoft.

„Inculpatul Gheorghe Ștefan recunoaște că a intermediat întrevederea dintre inculpatul Cocoș Dorin, martorul Pescariu Dinu Mihail și martorul Florică Claudiu de la Euro Hotel. Inculpatul Gheorghe Ștefan recunoaște că a participat la aceste discuții și că a acceptat propunerea de a se încasa niște comisioane pentru partid, însă neagă faptul că ar fi primit vreo sumă de bani”, se arată în referatul prin care s-a propus menținerea măsurii arestului preventiv în cazul lui Gheorghe Ștefan.

În opinia procurorilor, declarația lui Gheorghe Ștefan nu poate fi apreciată ca fiind una de recunoaștere a faptelor, inculpatul negând că ar fi beneficiat de vreo sumă de bani „pentru a nu se dispune măsuri de confiscare a folosului necuvenit”.

În schimb, procurorii au propus menținerea măsurii arestului la domiciliu pentru inculpații Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș, întrucât aceștia au avut o atitudine sinceră pe parcursul urmăririi penale. Cei trei au recunoscut săvârșirea faptelor, au denunțat alte fapte de corupție, iar prin declarațiile și documentele depuse au facilitat identificarea și tragerea la răspundere penală a altor suspecți.

„Toate acestea constituie condiții prevăzute de lege ce trebuie avute în vedere la aprecierea condițiilor generale de luarea măsurii arestului la domiciliu, motiv pentru care față de aceștia s-a propus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu”, se precizează în referat.

În document este prezentată și o declarație a lui Gabriel Sandu, în care acesta recunoaște că a acceptat să finanțeze partidul din care făcea parte (PDL — n.r.) pentru a-și păstra funcția de ministru și afirma că toți politicienii care au acces la funcții publice au plătit sume importante de bani pentru a-și atinge acest obiectiv.

„Odată cu primirea acestor funcții, politicienii devin părți active ale mecanismelor de recuperare a sumelor. Mai precis, în momentul în care primește o funcție publică, politicianul se implică pentru recuperarea sumei de bani avansată de el și de partid sau de alții în campania electorală. Unii dintre aceștia își administrează singuri mecanismele de recuperare. Mai precis, unii dintre miniștri organizează licitația, negociază comisioanele și stabilesc modalitatea de virare a acestora. Pentru alții, cum e și cazul meu, există de fiecare dată acei binevoitori care gestionează aceste pârghii”, a afirmat Gabriel Sandu în declarația dată pe parcursul urmăririi penale.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, marți, propunerea procurorilor DNA de menținere a arestului preventiv în cazul lui Gheorghe Ștefan și a arestului la domiciliu în cazul celorlalți trei inculpați, decizia nefiind definitivă.

Fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș, precum și primarul suspendat din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, au fost trimiși în judecată de DNA pentru trafic de influență în dosarul Microsoft.

„În perioada 2004 — 2010, inculpatul Dumitru Nicolae a primit de la două persoane (denunțătoare) suma de 7,65 milioane USD în anul 2004, și respectiv suma de 2.700.000 euro în anul 2009, pentru a-și exercita influența asupra unor membri ai Guvernului României și funcționari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influență asupra acestora — Șerban Mihăilescu, cercetat într-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influență asupra unor persoane din Guvern în anul 2004, Cocoș Dorin — persoană cu influență asupra unor membri ai Guvernului în anul 2009, astfel încât să asigure firmelor susținute de denunțători încheierea și derularea contractelor de licențiere Microsoft”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii susțin că sumele de bani pretinse au fost transferate în contul Running Total Group, societate care îi aparține lui Nicolae Dumitru, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive. Ulterior, sumele de bani respective au fost virate în conturi de economii și investiții deschise pe numele inculpatului, „nefiind efectuate operațiuni de disimulare a provenienței sumelor de bani, a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora”.

Dorin Cocoș este acuzat că în anul 2009 a pretins de la aceeași doi denunțători suma de 9 milioane de euro pentru el, suma de 3.996.360 de euro pentru Gheorghe Ștefan și suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, „toate acestea pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum și asupra altor persoane din Guvern, între care ministrul Udrea Elena Gabriela, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători, adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009”. Anchetatorii au stabilit că Dorin Cocoș a primit efectiv de la denunțători suma de 9 milioane de euro.

La rândul său, Gabriel Sandu este acuzat că, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a pretins și primit în anul 2009, de la aceiași denunțători, suma de 2.196.035 euro „pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obținerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor susținute de denunțători încheierea contractului de închiriere de licențe Microsoft prin exercitarea influenței asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor funcționari”. Suma de bani a fost transferată, la solicitarea sa, în contul firmei Essim partners Ltd., pe care o controla prin intermediar, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive.

Tot în anul 2009, perioadă în care exercita funcția de primar al municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al PDL, partid aflat la guvernare, Gheorghe Ștefan, în baza unei înțelegeri prealabile cu Dorin Cocoș, „a pretins și primit de la cele două persoane denunțătoare suma de 3.996.360 euro pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009”. Banii au fost transferați în contul firmei DD Land Oil Corporate Ltd, care aparținea unei persoane din cercul relațional al inculpatului și care a acceptat tranzacționarea acestei sume prin contul firmei sale, la solicitarea unui alt apropiat al inculpatului Gheorghe Ștefan.

Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților Nicolae Dumitru, Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.